Stichting sTN helpt mkb met invulling digitale strategie

De telecomsector blijft onderheven aan veranderingen en wordt om die reden maar niet echt volwassen. Zeker als het gaat om de dienstverlening omtrent mkb'ers. De Stichting Telecom- en internetgebruikers Nederland (sTN), houdt zich bezig met de belangen van het mkb in de telecomsector, onder meer door advies te geven en met het creëren van een IoT-kenniscentrum. Er nemen momenteel 28 brancheverenigingen deel in sTN. De verenigingen vertegenwoordigen in totaal 50.000 tot 60.000 mkb-bedrijven met vijf tot honderd werknemers. Er zijn 5000 tot 5500 leden actief betrokken.

sTN

sTN adviseert overstappen naar voIP

In 1996 betaalde het grootste deel van het mkb (95 procent) maandelijks een flink bedrag aan een of meerdere vaste telefoonlijnen. Inmiddels is het gebruikelijk dat er via VoIP of mobiel wordt gebeld, en maakt nog maar zo'n 20 procent gebruik van een vaste lijn. Overstappen naar VoIP is dan ook het advies van sTN. Voorzitter John van der Meulen geeft, in gesprek met Telecompaper, aan: "De gemiddelde mkb'er houdt zich niet bezig met de techniek achter de dienstverlening, maar hecht alleen belang aan kwaliteit en bereikbaarheid." Met name omdat de kwaliteit van VoIP in het begin te wensen overliet, wachten veel mkb'ers af. Ook al lijkt 20 procent niet veel, van de 5000 actieve leden zijn dat er nog altijd 1000. "Deze gaan we proactief adviseren over omschakelen", zegt Van der Meulen.

Advies op maat en een geschillencommissie

Het mkb vormt een belangrijke inkomstenbron voor telecombedrijven. Het Telecom Business Market Insight rapport van Telecompaper toont aan dat bedrijven met vijf tot honderdvijftig werknemers goed zijn voor een kwartaalomzet van ruim 230 miljoen euro, ongeveer een derde van het totaal uit de zakelijke markt. Van der Meulen zegt hierover: "De telecomsector is in sommige opzichten ‘onvolwassen’, het heeft hier en daar een soort van kinderziektes." Als voorbeeld schetst hij het beeld van een bedrijf dat jaarlijks 10.000 euro uitgeeft aan een accountant, maar ook aan een gemiddeld telecompakket. Zo'n accountant komt langs en geeft rechtstreeks advies. Dit in tegenstelling tot de telecomprovider, die helemaal geen advies op maat geeft. Van der Meulen vraagt zich af waarom dit zo is en waarom er in de telecom voor de zakelijke markt een geschillencommissie ontbreekt.

IoT-kenniscentrum

Momenteel is sTN betrokken bij het creëren van een IoT-kenniscentrum. De meeste (mkb)bedrijven hebben geen tijd en geld om zich veel bezig te houden met het uitzoeken van IoT, dus dat is een uitgelezen taak voor sTN. Van der Meulen zegt hierover: "We waren in dit kader in gesprek met de ANVR. Reisbureau's zijn bezig met een techniek waarbij de koffer los wordt gezien van de reiziger. De koffer krijgt een tag en wordt zo gevolgd. De koffer hoeft niet met de reiziger mee te reizen, als ie maar op de eindbestemming staat op het moment dat de reiziger aankomt.” Vanuit zo'n IoT-kenniscentrum kan over dergelijke zaken worden geadviseerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.