Ransomware is big business

ransomwareOnderzoekers van beveiligingsbedrijf Carbon Black melden dat de handel in ransomware het afgelopen jaar met 2500 procent is gegroeid. Er zijn verkopers die jaarlijks een bedrag omzetten van 100.000 dollar. Dit staat te lezen in een rapport van het beveiligingsbedrijf. De omzet van deze handelaren in ransomware staat in schril contrast met de omzet van een legaal softwarebedrijf. Die bedraagt volgens PayScale.com 69.000 dollar.

Doe-het-zelf ransomware

In de duistere krochten van het internet zijn zo'n 6300 sites actief waar ruim 45.000 soorten ransomware worden verhandeld. Met behulp van de aangeboden software op deze illegale marktplaatsen, kunnen zelfs beginnende cybercriminelen terecht. Zij kunnen direct een aanval starten met hier aangekochte doe-het-zelf ransomware. De gemiddelde prijs van een stukje afperssoftware bedraagt 10,50 dollar, maar er worden ook pakketten aangeboden die 3.000 dollar moeten opbrengen. In 2016 werd er op het darkweb voor bijna 250.000 dollar aan software verhandeld tegenover ruim 6 miljoen dollar dit jaar.

Bitcoin

De onderzoekers van Carbon Black denken dat het succes van de handel in en het gebruik van ransomware te danken is aan de opkomst van Bitcoin en het Tor-netwerk, dat illegale online activiteiten maskeert. Bitcoins worden gebruikt voor het innen van het losgeld en laten geen sporen na zoals traditionele geldtransacties. Hierdoor zijn de afpersers niet te volgen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.