Slimme meters zorgen voor kansen en groei op IoT-markt

Volgens de GSMA biedt het toenemende aantal slimme gas- en elektriciteitsmeters groeikansen voor operators. Onderzoeksbureau Machine Research heeft berekend dat de Europese 'connected energy'-markt in 2026 een waarde heeft van 26 miljard dollar. Veel van de slimme meters kunnen worden aangesloten via de mobiele IoT-netwerken van providers. Zo heeft KPN al sinds 2016 een landelijk dekkend LoRa-netwerk.

Connected energy

De markt voor 'connected energy' omvat toepassingen op het gebied van energietransport, smart grids en monitoren van de distributie. Wereldwijd wordt de huidige omvang van deze markt geschat op 11,7 miljard dollar. De Europese markt vertegenwoordigt circa 21 procent van de wereldwijde opbrengsten (net zo veel als de Verenigde Staten). Volgens een recent voorstel van de Europese Commissie moeten er tegen 2020 circa 200 miljoen slimme elektriciteitsmeters en 45 miljoen slimme gasmeters zijn uitgerold. De Commissie schat dat rond die tijd ongeveer 72 procent van de Europeanen een slimme elektriciteitsmeter heeft en 40 procent een slimme gasmeter.

IoT

Van leiding naar netwerk

Weliswaar wil men in Nederland het gebruik van gas gaan beperken, in andere Europese landen loopt het niet zo'n vaart. Gas blijft een belangrijke energiebron voor industrie en particulieren. De infrastructuur zal wel gemoderniseerd moeten worden vanwege de behoefte aan efficiëntere bedrijfsprocessen, een verhoogde veiligheid en betere dienstverlening. Dat betekent niet alleen slimme gasmeters, maar ook het verleggen van de focus van 'pijpen leggen' naar 'netwerken en data beheren'. Een betrouwbare communicatie via IoT-netwerken is hierbij onmisbaar. Die bieden daarvoor de juiste kenmerken.

Mobiele IoT-netwerken

Mobiele IoT-netwerken hebben de kenmerken die nodig zijn om grootschalige IoT-toepassingen te realiseren op het gebied van connected energy, zoals slimme meters en smart grids. Ze zijn gericht op relatief weinig dataverbruik, bieden een lange batterijduur en werken vaak in afgelegen of slecht toegankelijke locaties. De kosten voor de hardware zijn relatief laag. Dat alles maakt ze ideaal voor de connected energy-sector. Mobiele netwerken worden al ingezet voor slimme elektriciteitsmeters, maar ook voor water en gas komen ze in beeld. Het lage stroomverbruik en de betere ondergrondse ontvangst spelen hierbij een belangrijke rol. Voor operators van IoT-netwerken ligt hier een mooie kans.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.