Mobiele data: ruim helft Nederlanders weet niet wat het kost

mobiele data

Ruim de helft van alle Nederlanders weet niet wat het streamen van video's en muziek op een telefoon kost. De meeste mensen willen een onbeperkte databundel, maar één op de twee Nederlanders verwacht dat dit te duur voor hen is. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau PanelWizard Direct, dat in opdracht van Tele2 afgelopen oktober ruim 1000 deelnemers ondervroeg naar hun gebruik van mobiele data.

Mobiele data is onmisbaar

Twintig jaar geleden was het ondenkbaar om altijd telefonisch bereikbaar te zijn, nu is het onvoorstelbaar om te leven zonder mobiele telefoon. Zes van de tien Nederlanders gebruiken tegenwoordig mobiele data, met name tijdens het reizen met openbaar vervoer. Andere populaire plekken zijn de bank (33%), het toilet (12%) en bij de schoonouders (5%). Daarbij worden de mobiele data vooral gebruikt voor e-mailen, apps als Buienradar, online bankieren, opzoeken van informatie en social media.

Nieuws en social media

Er bestaat nogal een verschil tussen mannen en vrouwen in het gebruik van mobiele data. Het raadplegen van nieuwssites is voornamelijk een mannending (62%, versus 40% bij vrouwen). Daarbij kijken mannen vaker (21%) naar video's dan vrouwen (11%). Vrouwen houden zich daarentegen meer bezig met social media (64%) dan mannen (55%). Online winkelen via mobiele data doen zowel mannen als vrouwen even vaak (22%). Verder hebben mannen twee keer zo vaak een onbeperkte databundel als vrouwen.

Onbeperkte mobiele data

Zoals gezegd denkt ruim de helft van alle Nederlanders dat onbeperkte mobiele data te kostbaar zijn. Onder jongeren is dit zelfs 66 procent. Jongeren onder de dertig jaar zien een onbeperkte databundel op korte termijn als absolute norm. Bijna 70 procent van de jongeren verwacht dat over een jaar of vijf iedereen zo'n bundel heeft. Weten waar je aan toe bent als het gaat om de telefoonrekening wordt daarbij als grootste voordeel genoemd. Drie op de tien Nederlanders denkt dan moeite te hebben met het laten liggen van de mobiele telefoon. Vooral ouderen boven de zestig jaar lijken daar gevoelig voor te zijn (55%).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.