Verslag Enterprise Mobility – Is mobile the face of digital transformation?

25 oktober vond op het SS Rotterdam het jaarlijkse Enterprise Mobility event van BTG plaats. Ditmaal stonden de winnaars van de BTG Awards, keynote-sprekers en ondernemers met hun pitch op het programma. Dagvoorzitter Danny Frietman opent de middag met BTG-voorzitter Jan van Alphen, die stelt dat enterprise mobility nog steeds een belangrijk onderwerp voor BTG is en blijft waarin verschillende deelthema’s worden verbonden.

BTG Enterprise Mobility 2017 publiek achterkant

Harde infrastructuur in een virtuele wereld

De eerste spreker van de dag is Eric Overvoorde, afgelopen juni door BTG verkozen tot ICT/Telecom Manager van het jaar. Overvoorde heeft veel positieve reacties gehad op het winnen van de award. Ook erkenning vanuit de buitenwereld is belangrijk voor Royal HaskoningDHV, gezien de lange weg die het ingenieursbureau heeft afgelegd op het gebied van digitale transformatie.

Overvoorde constateert dat de omgeving een steeds grotere rol gaat spelen. Denk aan Alexa dat al wordt geïntegreerd in muren of robots in Japan die je op het vliegveld aanspreken. Ook smart buildings gaan meer interacteren met mensen en omgeving. Zo past bijvoorbeeld het licht en de temperatuur zich aan. Op die manier is Royal HaskoningDHV nog steeds bezig met de ‘harde infrastructuur’, maar komt het bureau steeds meer in aanraking met de virtuele wereld.

Vroeger was er één man op één computer tekeningen aan het maken. Dat gaf allerlei beperkingen in het ontwerp. Nu wordt gebruikgemaakt van algoritmes in AI, 3D printing en cloud computing: een cocreatie van computer en ontwerper. Het resultaat is honderden tot duizenden verschillende ontwerpmogelijkheden. Een ander mooi voorbeeld is “mobilising the design”: het projecteren van een ontwerp in een HoloLens. Voor het nieuwe station van Heerlen is hier gebruik van gemaakt, zodat inwoners konden zien hoe de nieuwbouw eruit komt te zien.

IoT door Tele2

Tele2 is als zelfstandige operator met een eigen netwerk nog maar een paar jaar bezig in Nederland. Op het gebied van Internet of Things is het bedrijf echter een van de leidende partijen met de aparte onderneming Tele2 IoT. Roderick Goedegebuure en zijn 150 collega’s verzorgen de connectiviteit in totaaloplossingen die samen met partners, operators en klanten worden ontwikkeld. Goedegebuure werpt drie belangrijke vragen op voor bedrijven: wat is je rol in het ecosysteem, wat is je businessmodel en welke veranderingen zijn er nodig? Durf beslissingen te nemen en denk groot, maar begin klein, is zijn advies.

Een concrete case van Tele2 IoT die Goedegebuure aanhaalt is Machine as a Service (MaaS), dat samen met Axians, Cisco en Microsoft is opgezet. Dit biedt enorme kansen in slimme data-analyses, monitoring via online dashboards en predictive maintenance.

YouTube player

Risico’s van mobiel

Wat zijn de risico’s van mobiel en hoe kunnen we die reduceren? Dat is de hoofdvraag die Marjanne Louwsma van ReciperoXS stelt. Een belangrijk aspect hiervan is validatie: is de klant wie hij zegt dat hij is? Hierbij moet transparantie geboden worden en daarin ondersteunt ReciperoXS. Zo worden consumenten, providers, retailers maar ook verzekeraars en politie met slimme oplossingen geholpen in de bestrijding van gestolen devices, fraude en claims.

Er zijn initiatieven geweest op het gebied van wetgeving, maar ReciperoXS wil graag het voortouw nemen in het reduceren van de risico’s. Louwsma sluit af met een leuke vraag: wie heeft zijn wifi overal aanstaan? Zonder een VPN of beveiligde verbinding loop je veel netwerken een beveiligingsrisico. Daarom: “huis uit, wifi uit”.

Young ICT Professional Salim Hadri

Ook de tweede winnaar van de BTG Awards, Salim Hadri van Milvum, geeft vandaag een presentatie. De verkiezing tot Young ICT Professional heeft hem bepaald geen windeieren gelegd: Hadri heeft veel publiciteit gehad en komt sneller binnen bij grote bedrijven. Hij stelt dat blockchain-technologie een sleutelrol speelt in de digitale transformatie. De telefoon is nu al je persoonlijke leven. In de toekomst wordt de telefoon je werk. Hadri laat een werkplaats zien waar je een smartphone inplugt, die vervolgens als desktop fungeert.

In een live app demo zien we hoe devices automatisch vergrendeld worden wanneer je wegloopt. Dit is enorm handig om data te beschermen. In een korte blik op de toekomst wijst Hadri op de potentie van “human augmentation”: een vervaagde grens tussen biologie en technologie (cyborgs). Via een brain-computer interface (BCI) kunnen computers bestuurd worden aan de hand van hersensignalen.

Pitches van ondernemers

Nieuw dit jaar op het Enterprise Mobility event van BTG zijn pitches van ondernemers. In het eerste blok komt Linda Frietman van IamProgrez aan het woord, die een gamified assesment heeft ontwikkeld waarmee beter aangesloten wordt op de human capital strategie van een bedrijf. Het resultaat is dat er op een efficiënte manier een (pre)selectie van kandidaten kan worden gemaakt en uiteindelijk betere sollicitatiegesprekken worden gevoerd.

KrypC is gespecialiseerd in blockchain-technologie. Actief in India, de VS en Nederland heeft dit bedrijf een pilot gedraaid met Intraffic, dat gespecialiseerd is in ICT-oplossingen voor verkeer en bereikbaarheid. In deze zogenaamde mobibility-as-a-service-oplossing (gebaseerd op blockchain) krijgen reizigers verschillende vervoersopties aangeboden van diverse aanbieders volgens het principe van een veiling.

Blockchain-smartphone

De derde pitch is een heuse primeur: de eerste blockchain-smartphone ter wereld. BitVault is een superveilige smartphone die biometrische gegevens (vingerafdruk en iris) combineert met NFC als authenticatie. De encryptiesleutels worden bovendien dynamisch gegenereerd. Communicatie van de telefoon vindt uitsluitend plaats binnen het ecosysteem; de smartphone is daarmee perfect voor de enterprisemarkt. De BitVault wordt in november gelanceerd; de preorders zijn reeds uitverkocht.

Mobiele werkplaats

Na een pauze gaat Günter Vos van Sennheiser verder met een compleet andere invalshoek van enterprise mobility: de rol van voice in de zakelijke omgeving. Meer werknemers per vierkante meter en open kantoren hebben geleid tot een lagere productiviteit. De werkplaats vandaag de dag is mobiel: Unified Communications. Het devies van Sennheiser: plan de activiteit in een omgeving die daarvoor geschikt is. Hardware moet ook daarop uitgekozen worden, maar de laatste meter (bijvoorbeeld een headset) is volgens Vos net zo belangrijk als de laptop, smartphone of applicaties.

De drie pitches van ondernemers zijn wederom divers. Jonathan Stolk van Safety Changer heeft een app bedacht om een einde te maken aan de papierwinkel waar veel werknemers mee te maken krijgen. Deze oplossing is bovendien gebaseerd op blockchain. Een andere slimme oplossing komt van Appical en is gericht op onboarding processen van bedrijven. Het inwerken laat vaak te wensen over en Appical ondervangt dit d.m.v. een customizable app waarmee medewerkers bekend worden gemaakt met hun nieuwe werkgever. De derde pitch is van Laurens Waling met Part-up: een platform om tijdelijke teams beter samen te laten werken.

Uitdagingen in ons leven

Wido van de Mast (VolkerWessels Telecom) sluit het event af met een inspirerend verhaal. Overal en altijd zijn we bezig met werk en willen we mobiel kunnen werken. We hebben geen geduld meer om ergens op te wachten. De digitale transformatie wordt gedreven door de wens om meer keuzevrijheid te hebben en het verhogen van onze levenskwaliteit. Het gaat meestal over techniek, maar de snelle ontwikkeling daarvan wordt afgeremd door sociale, zakelijke en politieke veranderingen. De basis van al deze uitdagingen ligt in connectiviteit; het domein van VolkerWessels Telecom.

[userquote user="906"]"Het was een supergeslaagde dag, met een erg goede mix van de green en de grey. De keynotes toonden vele interessante ontwikkelingen in de markt, zoals Marjanne Louwsma van ReciperoXS dat wees op de risico’s van mobiel en wifi, en Günter Vos van Sennheiser over de het nieuwe werken en de agile werkplek. Dat zijn thema’s die voor BTG-leden directe inspiratie opleveren om zelf toe te passen."

"Daarnaast lieten de start-ups met hun pitches zien hoe zij een duidelijke scope hebben van oplossingen die direct toepasbaar zijn in het grootzakelijk segment, zoals de assesment-tool van IamProgrez en de mobility-oplossing van KrypC. Vaak zijn de specifieke oplossingen die de start-ups bieden in bredere zin toe te passen in grotere bedrijven. Het inwerkprogramma van Appical bijvoorbeeld, zou ook zo kunnen worden toegepast bij ziekenhuizen, zodat patiënten die naar huis mogen een duidelijk programma als houwvast hebben. Deze kruisbestuiving tussen green en grey resulteerde meteen in een goede dialoog tussen gebruikers."[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.