Europese Commissie publiceert aanbevelingen Europees spectrumbeleid

Het Europees spectrumbeleid, waaronder bijvoorbeeld de prijzen en looptijden bij mobiele frequentieveilingen vallen, is in opdracht van de Europese Commissie onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar de invloed van dit beleid op de mobiele industrie en de markt. Doel van het onderzoek was te bepalen welke beleidsaspecten belangrijk zijn voor toekomstige 5G-diensten. In het bijbehorende rapport staan verschillende aanbevelingen, zoals het hanteren van lange vergunningstermijnen.

De invloed van het Europees spectrumbeleid

Het spectrumbeleid in de verschillende landen is van grote invloed op de uitrol van 5G. De impact van 5G gaat verder dan nieuwe telefoniediensten. Ook ontwikkelingen zoals Internet of Things (IoT), zelfrijdende auto's of het moderniseren van nutsvoorzieningen zijn afhankelijk van 5G. Aanpassingen in het beleid kunnen zorgen voor snellere beschikbaarheid en efficiënter gebruik van het 5G-spectrum. De Telecomraad van de Europese Unie besloot onlangs nog om meer vaart te zetten achter het realiseren van de European Electronic Communications Code (EECC). Die omvat onder andere een voorstel voor langere licenties.

Uitkomsten van het onderzoek

Volgens het onderzoek zijn er grote verschillen tussen de lidstaten, die de uitrol en dekking van mobiele diensten sterk beïnvloeden. Maar geïnterviewde partijen, zoals mobiele operators en telecomtoezichthouders, hebben geen behoefte aan harmonisatie. Er werden twee duidelijke verbanden gevonden tussen het beleid rond mobiele frequentieveilingen en de marktomstandigheden. Lagere tarieven voor spectrumlicenties zijn gekoppeld aan een grotere beschikbaarheid van 4G-netwerken. Langere termijnen voor licenties zijn gerelateerd aan meer investeringen. Dat komt overeen met wat Europese telecomoperators zoals KPN en Vodafone beargumenteren.

Aanbevelingen voor de Europese Commissie

In het rapport doen de onderzoekers aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat 5G sneller en met lagere kosten in alle lidstaten uitgerold wordt. Behalve een lange licentieduur moeten de dekkingsvoorwaarden voor licenties afgestemd zijn op de markt. Bij mobiele frequentieveilingen zou bovendien een lage minimumprijs gehanteerd moeten worden. Verder worden aanbevelingen gedaan om bepaalde zaken te harmoniseren, zoals het tijdstip van veilingen voor nieuwe frequentiebanden en hun licentieduur. Het is afwachten of de EC de aanbevelingen overneemt en bepleit bij de Telecomraad en andere beleidsmakers.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.