28% operators verwacht 5G in 2018 al te gaan inzetten

De ontwikkeling van 5G is bij veel operators wereldwijd in een stroomversnelling beland. Dit concludeert het Zweedse Ericsson in hun onderzoek naar 5G Readiness. 78% van de respondenten voert reeds tests uit, 28% verwacht 5G in 2018 al in enige mate uit te rollen. Daarbij is de focus van de operators verschoven van consumenten naar zakelijk.

Stroomversnelling

Het aantal operators dat zich in 2016 zei bezig te houden met 5G-experimenten lag op 32%. Dat is in een jaar tijd dus gegroeid naar 78%. Van alle respondenten verwachtte 28% in 2018 al 5G te gaan inzetten.

Verschuiving naar zakelijk

Behalve meer aandacht is ook de focus verschoven. Wees in 2016 nog 90 procent van de operators naar consumenten als belangrijkste focuspunt, daar staan de zaken nu heel anders. Nog altijd kijkt 52% naar de consumenten, maar daarnaast zet ook 58% in op gespecialiseerde industrie-segmenten en 56% op zakelijke gebruikers. Als belangrijkste oorzaak van deze verschuiving wordt de verzadiging van de consumentenmarkt genoemd.

Inzet 5G

Als drie belangrijkste toepassingen van 5G, worden media en entertainment, automotive en openbaar vervoer genoemd. Daarnaast stonden ook de zorg en nutsvoorzieningen genoemd. Dat IoT ook een grote rol gaat spelen, mag een open deur genoemd worden.

5G

Verdienmodel

Hoe gaan de operators hun 5G-investeringen omzetten in geld? De respondenten geven aan extra inkomsten te verwachten door een verhoogde marktwaarde, de migratie van 4G-klanten, hogere prijzen voor nieuwe diensten en door de uitbreiding naar nieuwe marktsegmenten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.