Investeringen in ICT bij Nederlandse bedrijven neemt toe

Onlangs maakte de Erasmus Universiteit de resultaten bekend van hun jaarlijkse Concurrentie en Innovatie Monitor. Hieruit blijkt dat investeringen in ICT het afgelopen jaar weer zijn toegenomen. De ICT-investeringen bedroegen in 2016 4,8% van de omzet. Het jaar daarvoor was dat nog 2,0%. Ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) zijn toegenomen en wel van 2,1% naar 4,3% van de omzet.

investeringen in ict

Innovatie is van cruciaal belang

Het onderzoek staat onder leiding van Prof.dr. Henk W. Volberda van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Ruim 1100 organisaties werkten mee aan het onderzoek. De respondenten zijn afkomstig van een breed scala aan sectoren, waaronder de groot- en detailhandel en horeca, agri, food, en tuinbouw, en de bouwnijverheid en vastgoed. Henk Volberda: “Gunstige economische omstandigheden en vooruitzichten vergroten de bereidheid van organisaties om te investeren in innovatie. De noodzaak daartoe is ook relatief groot in tal van sectoren; de opkomst van nieuwe technologieën die de basis vormen van de vierde industriële revolutie (kunstmatige intelligentie, robotisering, Internet of Things, cloud computing en 3D printing) vergroten de bereidheid van bedrijven om weer meer te investeren in innovatie. In dergelijke omstandigheden is innovatie van cruciaal belang voor het overleven of floreren van organisaties.”

Innovatievermogen bleef stabiel

Het onderzoek toont eveneens aan dat het innovatievermogen het afgelopen jaar stabiel is gebleven. Zowel op het gebied van geheel nieuwe producten en diensten (radicale innovatie) als verbeterde producten en diensten (incrementele innovatie) veranderde er weinig. Volgens Volberda ligt deze stagnatie aan het feit dat er onvoldoende aandacht is voor de zogenaamde sociale innovatie. “Juist de gezamenlijke investeringen in ICT innovatie en niet-technologische innovatie zijn van groot belang om het innovatiesucces te bevorderen. Sociale innovatie is niet alleen een middel om de productiviteit te bevorderen en om daarmee de kosten te drukken; het is ook van cruciaal belang om het innovatievermogen te bevorderen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.