Grote databundels worden steeds populairder in Nederland

Grote databundels worden volgens recent onderzoek van Telecompaper steeds populairder in Nederland. De gemiddelde grootte van databundels die consumenten afsluiten neemt bovendien toe. Maar consumenten letten wel op de kosten. Bij de keuze voor een provider is de maandelijkse abonnementsprijs nog steeds de belangrijkste factor.

Grote databundels in opkomst

Klanten kiezen steeds vaker voor een grote databundel, van meer dan 2 GB. Een jaar geleden (3e kwartaal 2016) had een kwart van de klanten met een abonnement op mobiele data een bundel groter dan 2 gigabyte. In een jaar tijd is dat aandeel gegroeid van 25 naar 35 procent, een toename van 40 procent. Abonnementen zonder datalimiet (Unlimited-abonnementen) hebben hier flink aan bijgedragen. Bij T-Mobile en Tele2 heeft 10, respectievelijk 11 procent van de klanten een dergelijke bundel. De beschikbaarheid van Unlimited-abonnementen kan voor klanten een reden zijn om voor een provider te kiezen.

Grote databundels zijn niet de enige reden om voor een provider te kiezen

Andere factoren bij abonnementskeuze

Dat klanten kiezen voor grote databundels betekent niet dat ze niet op de kosten letten. Circa 43 procent gaf aan dat de maandelijkse kosten de belangrijkste reden zijn om een bepaald mobiel abonnement aan te schaffen. De mogelijkheid om zelf een bundel samen te stellen scoort met 20 procent veel lager. Andere redenen waarom klanten een bepaald abonnement kiezen zijn de netwerkdekking (28 procent) en mond-tot-mond reclame (27 procent). Combinatiekortingen blijken ook te werken: 23 procent van de KPN-klanten kiest voor deze provider vanwege korting bij het afnemen van tv én mobiel bij KPN.

Verschillen tussen providers

Het effect van de keuze voor grotere databundels is misschien zichtbaar als je kijkt naar de populariteit van providers onder bepaalde leeftijdsgroepen. T-Mobile en Tele2 (met hun Unlimited-abonnementen) zien hun marktaandeel toenemen onder tieners en twintigers. Jongeren onder de dertig verwachten dat een onbeperkte databundel de norm wordt. De keuze voor grote databundels heeft echter nog weinig invloed gehad op de marktaandelen van de grote providers. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben samen nog steeds tweederde van de markt voor mobiele abonnementen in handen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.