6G: Europese Unie werkt nu al aan opvolger van 5G

5G zal niet lang voldoende zijn voor de stijgende vraag naar data. Daarom werken onderzoekers van het Fraunhofer Instituut binnen het EU-project Terranova nu al aan de opvolger 6G. Om de beoogde 400 gigabit per seconde over te dragen, worden technieken van glasvezel en straalverbindingen gecombineerd. Tot eind 2019 moet de techniek volgens het Terranova-team af zijn.

6G module

6G wordt nog veel sneller

Nu al wordt duidelijk dat de bestaande frequentiebanden niet toereikend zijn om de stijgende vraag naar stabiele draadloze communicatie te bedienen. 5G moet voor gebruikers een minimale snelheid van 100 MBit/s (overal in het netwerk) brengen. De nieuwe standaard komt tot 2020 en haalt maximaal 10 GBit/s, voor sommige applicaties zelfs 20 GBit/s. Dat allemaal met een zeer lage latentie van minder dan 1 milliseconde en een hoge beschikbaarheid. Voor 6G is het de bedoeling dat meer dan 400 GBit/s kunnen worden overgedragen.

Glasvezel en straalverbindingen

De onderzoekers willen hiervoor glasvezeltechnieken en straalverbindingen combineren. De huidige mobiele frequenties zijn echter te laag om zo hoge snelheiden mogelijk te maken. Projectleider Thomas Merkle legt uit: 'In principe geldt: hoe lager een frequentie, des te minder bandbreedte. Om via straalverbindingen een snelheid te bereiken die vergelijkbaar is met glasvezel, moeten frequenties in het terahertz-bereik worden gebruikt.'

Een hogere snelheid is overigens niet het enige doel. Daarnaast moet het schakelen tussen het mobiele netwerk en wifi soepeler worden. Dat betekent dat de overgangen tussen de twee toegangstechnieken niet meer merkbaar mogen zijn.

Het Terranova-project

Binnen het Terranova-project zijn meerdere onderzoeksinstellingen en bedrijven betrokken. Zo focust het Fraunhofer IAF zich op de straalverbindingen en de integratie van radiomodulen in chipvorm. Een uitdaging hierbij is een interface om de communicatie tussen glasvezel en straalverbinding mogelijk te maken. Het Fraunhofer HHO onderzoekt manieren om het signaal te versturen. Hierbij wordt er vooral gelet op zo min mogelijk storingen. Aan de kant van de netwerkproviders zijn Altice Labs uit Portugal betrokken. Altice is een internationale provider die zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.