Mobiel op afbetaling sinds mei steeds minder populair

Uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat mensen steeds vaker een los telefoontoestel kopen met een sim-only-abonnement. Dit komt met name doordat het sinds afgelopen mei moeilijker is geworden om een abonnement af te sluiten met een mobiel op afbetaling.

mobiel op afbetaling

Mobiel op afbetaling

Begin dit jaar koos nog maar 34 procent van alle telefoonkopers een los telefoontoestel. Inmiddels ligt dat percentage op 44. Er zijn ondertussen ook minder mensen die het volledige bedrag voor de telefoon lenen. Dat percentage lag in het eerste kwartaal op 25 en in het derde kwartaal op 14.

Bureau Krediet Registratie

Sinds afgelopen mei moet je bij de aanschaf van een mobiel op afbetaling kunnen aantonen dat je genoeg verdient, namelijk minimaal 800 euro. Alleen bij toestellen goedkoper dan 250 euro hoeft dit niet. Wil je toch een duurdere smartphone, dan zou je alles boven die 250 euro zelf kunnen bijbetalen. Naast de inkomenscheck, wordt de lening ook aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Zo'n registratie kan mogelijk gevolgen hebben voor het aanvragen van een nieuwe lening. Mogelijk gaat je maximale hypotheekbedrag er door omlaag. Dat dit voor veel mensen een drempel is, blijkt nu al uit het effect op de verkoopcijfers. Vodafone meldt bij de laatste kwartaalcijfers een omzetdaling van 8 miljoen euro.

Studenten

Omdat veel studenten een lager inkomen hebben dan 800 euro per maand, is dit met name een groep voor wie het onmogelijk is een dure smartphone op afbetaling te kopen. Studenten kopen dus in toenemende mate een los toestel, waarbij ze een sim-only-abonnemnet afsluiten. Ze kiezen dus ook steeds vaker voor goedkopere toestellen en ze doen ook nog eens langer met hetzelfde toestel. Volgens Belsimpel is de verkoop van sim-only-abonnementen onder studenten inmiddels verdubbeld. De eigenaar van het telecombedrijf (Jeroen Doorenbos) vindt de inkomensgrens van 800 euro dan ook te streng. Hij zegt: 'Je mag niet meer dan 250 euro uitgeven aan een telefoon, maar een duur abonnement voor een sportschool kan wel.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.