Level 4,5 zelfrijdende auto voor het eerst de weg op (video)

Waymo, Googles project voor zelfrijdende auto's, is weer een stap dichter bij het ultieme doel gekomen. Auto's van Waymo rijden sinds kort rond op de openbare weg in de voorstad Chandler, zonder iemand achter het stuur om in te grijpen. Dit brengt Google bijna bij het uiteindelijke doel: een level 5 zelfrijdende auto kan overal en in alle omstandigheden volledig autonoom rijden.

De weg naar een level 5 zelfrijdende auto

Voor de autonomie van zelfrijdende auto's worden vaak de 5 niveau's van de Society of Automotive Engineers (SAE) gehanteerd. Bij level 0 moet de bestuurder alles doen. Bij level 2 en 3 kunnen auto's bepaalde taken overnemen, maar moet er iemand achter het stuur zitten om in te grijpen. Dit is het niveau waarop autofabrikanten zoals Tesla of Audi (met de Audi A8) zich begeven. Bij level 4 rijdt een auto volledig autonoom, maar alleen in specifieke scenario's (zoals de eigen testomgeving).

Level 41/2

De zelfrijdende auto's van Waymo rijden al langer rond op de openbare weg met iemand achter het stuur voor kritieke situaties (Level 3). Ze rijden ook al zonder bestuurder rond op de voormalige luchtmachtbasis Castle, een testomgeving (Level 4). Sinds kort rijden ze ook zonder bestuurder rond op de openbare weg in Chandler, een voorstad van Phoenix, Arizona. Maar behalve eventuele passagier(s) zit er nog wel iemand van Waymo op de achterbank en het gaat om een afgebakend gebied. Het is dus meer level 41/2 dan 5, maar indrukwekkend is het wel.

Acceptatie en voordelen

Waymo zal nog een stap verder gaan en passagiers met de auto's laten meerijden zonder iemand van Waymo in de auto. Displays op de achterbank geven de passagiers feedback over wat de auto doet en waarom. Dat moet vertrouwen wekken, want de meeste mensen zullen erg moeten wennen aan een auto zonder menselijke bestuurder. Als het zo ver is, kan de reistijd voor werk of ontspanning worden gebruikt, bijvoorbeeld in zelfrijdende taxi's van Lyft. Level 5 zelfrijdende auto's rijden veiliger dan mensen en veroorzaken minder ongelukken. Misschien kunnen ze daardoor zelfs het fileprobleem terugdringen.

 

 

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.