Audi omarmt virtual reality voor verkoop van auto’s

Een veelgehoorde kreet is dat virtual reality en augmented reality de manier veranderen waarop we aankopen doen. Maar behalve Ikea, zijn we tot dusver niet veel toepassingen tegenkomen. Het automerk Audi zet nu ook de stap. Bij het Audi Centrum Hengelo is het voortaan mogelijk om een configureerde auto in de virtuele realiteit te bekijken.

Audi VR

Virtual Reality Audi

Aan het begin van de VR-experience staat het configureren van een auto. Je kiest model, uitrustingsniveau en allerlei details zoals kleur, velgen, stoelbekleding, enzovoort. In de app of op de website krijg je dan een letter- of QR-code die je doorgeeft aan je Audi-dealer. Die voert de code in en na enkele seconden staat jouw Audi al op een reusachtig 4K-scherm, weergegeven als fotorealistische 3D-beelden. Je kunt hem vanuit alle hoeken bekijken, de portieren open doen en zelfs plaatsnemen op de bestuurdersstoel.

Met de bril

De 3D-beelden op het scherm geven al een goede indruk van hoe de auto er uiteindelijk gaat uitzien, maar met de VR-bril op krijg je het gevoel dat de auto echt voor je staat. Dat gevoel wordt alleen maar sterker als je binnenin plaatsneemt. Zelfs de groene stiksels op het stuur zijn exact te herkennen. En besef je dan dat je toch liever rode stiksels had gewild, dan past je Audi-dealer dat binnen seconden aan.

De hardware

Al dat 3D- en VR-geweld vereist wel de nodige (en peperdure) hardware. Het 4K-scherm en de Oculus Rift VR-bril zijn daarbij nog de kleinste kostenposten – er is ook nog de workstation die de beelden berekent. Alleen al de hoeveelheid werkgeheugen (128 GB) geeft aan dat dit niet zomaar een computertje is. En elke nacht worden daarnaast reusachtige hoeveelheden gegevens – direct van de Audi-servers in Duitsland – gedownload, om rekening te houden met mogelijke nieuwe configuraties.

Voordelen van VR

De voordelen van zo'n realistische VR-weergave van auto's zijn legio. Kopers van een compleet nieuwe auto doen dat vaak om een bepaalde configuratie te krijgen. De kans dat de dealer exact die configuratie in het echt kan laten zien, is echter nihil. Met de realistische Audi VR-experience is het wel gemakkelijk mogelijk. En ook voor kopers van een tweedehands auto is het nuttig, want de Audi-dealer in Hengelo kan gemakkelijk een tweedehands Audi laten zien die bij een dealer in Den Haag staat. De eerder genoemde codes heeft namelijk elke Audi die de laatste twee jaar is gemaakt.

Wie weet, misschien worden de showrooms in de toekomst alleen maar kleiner en krijg je in een kleine kamer gewoon een VR-voorstelling van mogelijke auto's. De dealers zouden hiermee een hoop geld kunnen besparen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.