Operators nemen voortouw in implementatie duurzaamheid

Duurzaamheid, recycling, klimaatneutraal. Operators komen regelmatig met initiatieven op het gebied van duurzaamheid, waarbij steeds de samenwerking in de keten wordt gezocht. Om eigen klimaatdoelen te bereiken of om klanten te helpen. Duurzame technologie en technologie die duurzaamheid bevordert, kunnen hand in hand gaan met lagere kosten en efficiënte werkprocessen. Het mes snijdt dan aan twee kanten.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van bedrijven. Minder energieverbruik, klimaatneutrale processen en producten zijn nodig om te helpen internationale klimaatdoelstellingen te behalen. Als bedrijf hoef je dat niet allemaal zelf te doen. Leveranciers zoals operators doen ook mee. Zo sloot KPN onlangs met een reeks netleveranciers en recyclingbedrijven overeenkomsten om bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen, legt Eurofiber glasvezel aan in rioleringen om graafwerk te beperken en ziet Vodafone heil in het toepassen van IoT om veilig en duurzaam rijden te stimuleren.

Eurofiber en KPN implementeren duurzaamheid in bedrijfsvoering

Eurofiber heeft in juli van dit jaar een partnerschap met Jelcer gesloten waarmee het mogelijk wordt voor het glasvezelbedrijf om voor uitbreiding van zijn netwerk gebruik te maken van bestaande rioolinfrastructuur. Samen met Jelcer worden locaties die eerder buiten bereik van glasvezel bleven, op die manier kostenefficiënt en in relatief kort tijdsbestek voorzien van verbindingen. Het gebruik van bestaande rioleringsbuizen voor glasvezelverbindingen is niet alleen duurzaam omdat bestaande assets worden benut, het scheelt ook CO2-uitstoot van graafmachines en overlast door graafwerkzaamheden.

KPN laat al langer van zich horen als het gaat om duurzaamheid, zij het vooral intern. Zo eindigde KPN in 2017 als ‘industry leader’ in de categorie Telecommunications van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World en Europe-indices. Daarmee is KPN volgens onafhankelijke experts het meest duurzame telecombedrijf ter wereld. Verder neemt de operator ook de komende tien jaar groene stroom af bij Eneco.

KPN publiceert duurzaamheidsmanifest

duurzaam

Meest recent is de deal die KPN sloot met zeven leveranciers van netwerkproducten en recyclingbedrijven. Netwerk- en hardwarefabrikanten ARRIS, Ericsson, Hewlett Packard Enterprise, Huawei en ZTE en recycling- en refurbishingspecialisten Drake & Farrell en Teleplan gaan er voor zorgen dat nieuwe netwerk- en klantapparatuur langer meegaat en met minder grondstoffen wordt geproduceerd. Vanaf 2025 moet de apparatuur zo ontworpen zijn dat vrijwel alle onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Daarnaast gaan de betrokken partijen processen invoeren die energie-efficiënter zijn voor zowel KPN als diens klanten.

Op dat laatste punt wordt het ook direct interessant voor afnemers, al wordt nog niet duidelijk gemaakt wat dan die efficiency-voordelen voor de klanten van KPN zijn. Want duurzamer of klimaatneutraal werken van operators en andere telecomaanbieders levert hoogstens indirect voordeel op voor hun afnemers. Zo kun je als bedrijf meeliften op ‘groenere communicatie’ om zo eigen klimaatdoelen te bereiken.

Belangrijk is echter dat duurzaamheid ook bijdraagt aan efficiëntere processen en lagere kosten bij de eigen organisatie. De optimale duurzaamheid is duurzaamheid die in een business case past. Bij een goed onderbouwde roI is de motivatie van een bedrijf tot in de hoogste bestuurslagen gewaarborgd.

Vodafone zet IoT in voor samenwerking met bedrijfsleven

Vodafone streeft dit onder meer na met zijn IoT-portfolio. De operator werkt bijvoorbeeld samen met Sycada, een pionier op het gebied van green mobility. Het gaat hier om projecten waarbij brandstofverbruik en CO2-uitstoot bij organisaties wordt teruggedrongen. Begin oktober organiseerde Vodafone samen met Sycada een evenement waarbij ook enkele grootverbruikers van telecomdiensten aanwezig waren, uit het bedrijfsleven, maar ook overheidsinstanties.

Ook organisaties als Nationale Nederlanden en OV-bedrijf Connexxion zijn bezig om met de ondersteuning van Sycada en IoT-technologie van Vodafone doelstellingen te realiseren die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor de eigen werknemers, het eigen imago en de eigen omzet.

Waar het vooral op neerkomt, is door het verzamelen van gegevens over rijgedrag van chauffeurs van vrachtwagens, bestelbusjes, OV-bussen of leaseauto’s inzicht te krijgen in hun rijgedrag. Wie te vaak remt of gas geeft, verbruikt bijvoorbeeld meer brandstof. Wie met het mobieltje achter het stuur bezig is, vertoont riskant rijgedrag en heeft een verhoogde kans op schade door een ongeval.

De trajecten voor veiliger, bewust of mindful rijden die Connexxion zelf en NN bij klanten heeft ingezet, leiden tot significante verbeteringen. Chauffeurs rijden veiliger en voelen zich zo prettiger, wat een positief effect heeft op de aanpak van ziekteverzuim. Minder schade betekent lagere premies. Maar bewuster rijden betekent ook minder kosten voor onderhoud en beheer, minder boetes door te hard rijden en natuurlijk: minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Kortom, de duurzaamheidsinitiatieven van operators kunnen op verschillende niveaus bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van hun grootafnemers. Dat er daarnaast onder de streep ook nog eens bespaard wordt op een reeks directe en indirecte kosten, maakt dat het duurzaamheidsmes aan meer dan twee kanten snijdt.

[userquote user="906"]Mede in het kader van onze social responsibility doelstelling zijn wij bij BTG van mening dat het onze maatschappelijke en milieuverantwoordelijkheid is om ICT zo duurzaam mogelijk vorm te geven, te realiseren en exploiteren.  Zowel in ons ledenprogramma als in onze communicatie en dienstverlening besteden we hier ruime aandacht aan. Het is onze opinie dat ICT een randvoorwaarde vormt die voor iedereen verantwoord beschikbaar moet zijn. Dit bevordert de internationale vrijheid in samenwerking en communicatie.  [/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.