Snapdragon 845 met gigabit LTE aangekondigd door Qualcomm

Chipmaker Qualcomm heeft op zijn Snapdragon Developer Conference officieel de Snapdragon 845 aangekondigd. Dit chipplatform bevat onder andere een modem dat gigabit LTE ondersteunt. De Snapdragon 845 zal naar verwachting in 2018 worden gebruikt in alle topsmartphones die op Android draaien.

Sneller LTE

De Snapdragon 845 is een SoC (system-on-chip) en bevat behalve een nieuwe processor ook een nieuwe modem. Dit X20 LTE-modem is de tweede generatie Gigabit LTE-modems van Qualcomm. Hij ondersteunt snelheden tot 1,2 Gbps, aanzienlijk meer dan de modems in de huidige generatie smartphones. Uiteraard worden ook technieken als MIMO en TD-LTE ondersteund. Deze worden door providers nu al ingezet voor betere en snellere verbindingen. Dankzij het 10nm-productieproces moet de nieuwe chip ook energiezuiniger zijn.

Snapdragon 845 en smartphones

Providers rollen nieuwe technieken mede uit op basis van de vraag vanuit de markt. De Snapdragon 845 met het nieuwe LTE-modem zal die vraag stimuleren. Bijna alle topmodellen Android-smartphones maken gebruik van Snapdragon-processors. Zelfs Samsung, dat Exynos-processors voor eigen smartphonemodellen ontwikkelt, levert zijn topmodellen met Snapdragon-processors. Samsung Foundry zal de nieuwe Snapdragon gaan produceren. Op de Snapdragon Developer Conference bevestigde smartphonefabrikant Xiaomi al dat zijn Mi 7 uitgerust wordt met een Snapdragon 845. Van de totale smartphonemarkt draait circa 85 procent op Android.

Meer dan smartphones

Snapdragon 845

De Snapdragon 845 met het X20-modem komt niet alleen in smartphones terecht. Samen met Microsoft kondigde Qualcomm eerder al de eerste Windows 10-apparaten aan met dit platform. Fabrikanten als Asus en HP hebben al laptops gepresenteerd. Tot nu toe is een LTE-modem vaak een (prijzige) extra optie in laptops en kiezen de meeste klanten hier niet voor. Bij het Snapdragon 845-platform is de LTE-modem standaard. Dit kan ertoe leiden dat laptopgebruikers vaker kiezen voor het gemak van een mobiele dataverbinding waarmee ze altijd online kunnen. Qualcomm zelf noemt dit de 'always connected pc'.

Tussenstap

De nieuwe Snapdragon met X20-modem biedt hogere LTE-snelheden, maar het blijft 4G. Voor een 5G-modem moeten we waarschijnlijk wachten op de X50. Qualcomm zet daarmee in op 5G NR. De eerste succesvolle testen met deze modem zijn al uitgevoerd, naar verwachting zal het deel uitmaken van een toekomstig Snapdragon-platform. Qualcomm mikt op de eerste helft van 2019 voor smartphones met dit platform.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.