ACM: nieuwe regels voor informatienummerhouders

Naar aanleiding van de onophoudelijke stroom klachten en vragen over dure doorschakeldiensten, zijn de regels voor informatienummerhouders aangescherpt. De ACM (Autoriteit Consument & Markt, bekend van de ConsuWijzer) heeft de houders hierover geïnformeerd. De nieuwe regels gelden voor 0900-, 0906- en 0909-nummers.

Nieuwe regels voor informatienummerhouders

De nieuwe regels leggen onder meer op dat informatienummerhouders voortaan aan het begin van het gesprek direct duidelijk moeten maken wie ze zijn. Daarnaast moeten ze aangeven wat de voornaamste kenmerken van hun dienst zijn. Een doorschakel- of betaaldienst die een tarief per minuut hanteert, mag voortaan niet meer door middel van een 0900- of 0909-nummer worden aangeboden. Wanneer een doorschakelservice of betaaldienst een 0900- of 0909-nummer gebruikt mét een tarief per gesprek, dan geldt voortaan een maximaal bedrag van 1,60 euro per gesprek. De nieuwe regels voor informatienummerhouders geven verder aan dat bellers niet langer eindeloos aan het lijntje mogen worden gehouden.

De ACM controleert de nieuwe regels

Met ingang van januari 2018 zal de ACM actief controleren of de houders van de uitgegeven nummers de regels daadwerkelijk opvolgen. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, dan kan de ACM het betreffende nummer intrekken.

Voorbeeld van de nieuwe regels

Organisaties zoals de politie, de Belastingdienst of de klantenservice van een telecomaanbieder, hebben zelf een telefoonnummer waarmee gratis of in elk geval tegen een laag tarief gebeld kan worden. Daarnaast bestaan er allerlei doorschakeldiensten die consumenten proberen te verleiden om via hen te bellen. Deze diensten adverteren onder meer bij zoekmachines en komen zodoende hoog terecht in de zoekresultaten. Daardoor kon het gebeuren dat iemand via een doorschakeldienst van 90 cent per minuut belde, zonder dat hij zich daar bewust van was. De nieuwe regels moeten voorkomen dat dit in de toekomst nog mogelijk is.

regels voor informatienummerhouders

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.