Onveilige software van derden is grootste security risico

onveilige softwareBedrijven maken zich de meeste zorgen over onveilige software van derden. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse security-onderzoek van F5 Networks. Daarnaast verschuift de aard van bedreigingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Voorheen werden bedrijven voornamelijk nog geplaagd door virussen en trojans, de laatste jaren zijn vooral ransomware en DDoS-aanvallen de oorzaak van de problemen. Het aantal bedrijven dat doelwit wordt, blijft overigens schommelen rond 50%.

Onveilige software en fraude door werknemers

Het grootste securityrisico is voor veel deelnemers aan het onderzoek, de onveilige software van derden. Maar liefst 43% van de respondenten geeft dat als grootste zorg op. Een aantal andere risico's zijn:

 •  fraude door werknemers (37%; een stijging ten opzichte van de 25% van vorig jaar);
 •  niet naleven van securitybeleid (37%);
 •  beveiligingslekken in clouddiensten (genoemd door 34%).

Reputatieschade

F5 Networks onderzocht ook waar bedrijven zich het meest zorgen over maken, mochten ze worden aangevallen. Maar liefst 60% is bang voor de reputatieschade die het bedrijf oploopt als bekend wordt dat ze zijn aangevallen. De impact die het heeft op de dienstverlening is een andere grote zorg (40%). Een kleine stijging is te zien in het toenemen van de werkdruk op de IT-afdeling in geval van een security-breach. Vorig jaar maakte 17 procent zich hier druk om, dit jaar is dat 23 procent.

Te nemen maatregelen

Om bedrijven in de toekomst beter te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, vindt 45% dat het securitybeleid moet worden aangescherpt. Een net zo groot aantal vindt dat ook de beveiliging van software en apps op gebruikersniveau worden versterkt. Voor volgend jaar ligt de nadruk bij 45 procent van de bedrijven op het verder verstevigen van het security-beleid. Afgelopen jaren was dit ook het belangrijkste voornemen. Het staat echter op een gedeelde eerste plek met beveiliging op gebruikersniveau, dat stijgt van 33 procent naar 45 procent. Ook groeide het voornemen om meer focus te leggen op applicatiebeveiliging. Een manier om dat te bereiken is security hoger op de directie-agenda te zetten. Ook moet er meer inzicht komen in netwerkverkeer en verbonden apparaten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.