Bitcoin-waarde stijgt enorm na start futurehandel

Bitcoins maken een grote stap richting de traditionele wereld van financiën: de futurehandel voor Bitcoins is van start gegaan. En meteen steeg de waarde van de cryptovaluta.

Op de beurs Bitstamp kostte één Bitcoin maandagavond bijna 16.000 dollar, zondag was dat nog zo'n 12.000 dollar. Stipt middernacht begon namelijk op de beurs Cboe uit de VS de futurehandel met Bitcoins – bij een gereguleerd handelsplatform dus. De start werd met spanning verwacht omdat dit de eerste keer is dat er op een traditionele manier wordt gehandeld met Bitcoins.

Bitcoin

Futurehandel met Bitcoins

Met future-contracten worden grondstoffen een financiële producten voor een vooraf bepaalde prijs in de toekomst gehandeld. Kopers en verkopers zijn op die manier veilig voor prijsfluctuaties. Risico's ontstaan als een van de twee partijen het contract toch niet kan nakomen. De waarschijnlijkheid dat een belofte niet waargemaakt kan worden, is uiteraard hoger als de prijsveranderingen groter zijn. Gaat zo'n contract niet door, dan kan er een gevaarlijk domino-effect plaatsvinden.

Speculaties op Bitcoins

Het is ook mogelijk om te speculeren op koersontwikkelingen – dus ook op sterke daling van de waarde. Dat was waarschijnlijk ook de reden waarom de prijsfluctuaties van Bitcoins de laatste tijd zo sterk waren toegenomen. Sinds woensdag een week geleden steeg de waarde op verschillende beurzen naar 16.600 dollar, om daarna weer meteen naar 11.600 dollar te dalen. Op het handelsplatform Coinbase waren de fluctuaties nog sterker: daar was één Bitcoin bijna 20.000 dollar waard.

Experts vinden het gevaarlijk dat de internetvaluta nu uit zijn niche naar de traditionele financiële markten gaat. Het interesse in Bitcoin wordt namelijk steeds groter en door de futurehandel is er nog een nieuwe factor die invloed heeft op de waarde. De kans dat de Bitcoin-bubbel – die een beetje doet denken aan de tulpenmanie uit de 17de eeuw – barst, wordt alleen maar groter.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.