Machine learning wordt een van belangrijkste trends van 2018

Machine learning is een van de belangrijkste technologie-, media- en telecomtrends voor 2018. Dat is in ieder de voorspelling van Deloitte, een van 's werelds grootste zakelijke dienstverleners. Ze doen deze voorspeling in hun rapport Technology, Media and Telecommunications Predictions 2018. Het rapport doet ook andere belangrijke voorspellingen over de telecomsector.

Machine learning

machine learningDe opkomst van machine learning (ML) is een van de veranderingen die zich volgens het rapport in hoog tempo voltrekt. Het gebruik van deze vorm van artificial intelligence in het bedrijfsleven zal in 2018 verdubbelen. De adoptie van ML wordt gemakkelijker, goedkoper of sneller (of een combinatie hiervan) en raakt daardoor in een stroomversnelling. De belangrijkste toepassing op korte termijn is in nieuwe halfgeleiderchips, die hierdoor zuiniger, sneller en slimmer worden. In datacenters worden bijvoorbeeld steeds meer ML-chips toegepast. In 2020 zal het gebruik opnieuw zijn verdubbeld. ML wordt een mainstream-technologie. Deze voorspelling sluit aan op eerdere uitspraken.

Meer smartphone, meer regulatie

Een andere trend is dat smartphonegebruik blijft groeien. Eind 2023 heeft meer dan 90 procent van de volwassenen in ontwikkelde landen een smartphone. In de leeftijdsgroep van 25 jaar en ouder maakt 45 procent zich zorgen over het eigen smartphonegebruik. 42 procent probeert dit dan ook te beperken. In de leeftijdsgroep 18-24 jaar zijn die percentages nog hoger (58 en 47 procent). Toch wijzen de trends erop dat veel activiteiten (zoals online shoppen) steeds verder verschuiven richting smartphone. Wel zal er meer regulatie komen. Behalve smartphonegebruik tijdens het autorijden, zal ook het gebruik op de fiets of in andere situaties strenger gereguleerd gaan worden. Zowel in het gebruik als de regulatie bestaan sterke verschillen wereldwijd.

Digitale verdienmodellen

De bereidheid groeit om te betalen voor digitale content. Eind 2018 zal de helft van de volwassenen in de ontwikkelde landen twee abonnementen hierop hebben. Het gaat dan vooral om goedkope abonnementen op tv, films, muziek en nieuws,  zoals Netflix of Spotify. Tegelijkertijd heeft het verdienmodel met online advertenties te lijden onder het toegenomen blokkeren van online reclame. In Noord-Amerika gebruikt al 75 procent van de populatie een techniek om advertenties te ontwijken. Dit zogeheten 'ad blocking' zit bovendien steeds vaker ingebouwd in browsers.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.