De Nederlandse overheid is de internetconsultatie 'Beleidsregel netwerkaansluitpunt' gestart, over vrije modemkeuze. Het idee is dat bedrijven en consumenten in 2018 zelf apparatuur moeten kunnen kiezen voor hun privénetwerk. Zo zitten ze niet langer automatisch vast aan de exemplaren die de provider levert, net zoals dit in Duitsland al het geval is.
Beleidsregel netwerkaansluitpunt
Om Nederlanders altijd en overal te voorzien van snelle, digitale communicatie zoals internet, telefonie en (online) televisie, is geschikte apparatuur nodig. Elk apparaat dat zich achter het netwerkaansluitpunt bevindt, maakt geen deel uit van het openbare telecomnetwerk (vandaar de naam Beleidsregel netwerkaansluitpunt). Deze apparaten maken dus onderdeel uit van het privénetwerk van de klant.
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is verantwoordelijk voor de markt voor dergelijke apparatuur. Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK geeft aan: "Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt. Hieraan is behoefte bij consumenten en het stimuleert bovendien dat meer aanbieders van deze apparaten toegang tot de markt hebben."
Europese regelgeving
De internetconsultatie komt voort uit Europese regelgeving. Begin dit jaar publiceerde toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) al informatie over het onderwerp op de site ConsuWijzer. Over welke apparaten het precies ging, was toen nog niet duidelijk. De huidige conceptregels definiëren dit wel. In principe geldt dat wanneer de elektriciteit voor een apparaat niet vanuit het telecomnetwerk wordt geleverd, het apparaat daar ook geen deel van uitmaakt. Alleen voor decoderkaarten en simkaarten wordt een uitzondering gemaakt.
Medio 2018
De internetconsultatie loopt tot 15 februari 2018. Bedrijven en consumenten kunnen tot die tijd hun mening geven over de conceptregeling. Volgens Keijzer moet het medio 2018 mogelijk zijn om voor een alternatieven te kiezen voor apparaten die providers standaard leveren.