Vodafone stopt in 2020 met 3G

Vodafone heeft aangekondigd dat het in januari 2020 stopt met 3G. Dat betekent dat er eerder afscheid wordt genomen van 3G (UMTS) dan van 2G (GSM). Klanten die in 2020 nog een 3G-toestel hebben, kunnen gebruikmaken van het 2G-netwerk of overstappen op een 4G-toestel. Door het uitschakelen van 3G komt er meer capaciteit op het 4G-netwerk.

Gefaseerd uitschakelen van 3G

Volgens Vodafone zullen klanten weinig merken van het uitschakelen van 3G. Momenteel loopt 90 procent van het dataverkeer en 30 procent van het spraakverkeer al via 4G. Er wordt al geleidelijk 3G-capaciteit afgeschakeld. Dat kan deels met softwarematige aanpassingen. Dit wordt de komende jaren gefaseerd doorgevoerd. Volgens woordvoerder Richard Mes kan bij meer dan 50 procent van de locaties al spectrum toegewezen worden aan 4G. Klanten komen niet opeens zonder een verbinding te zitten. Toestellen met 3G-ondersteuning hebben ook 2G-ondersteuning en kunnen hiernaar terugschakelen. Sms'en kan ook via het 2G-netwerk.

Uitschakelen van 3G behoud 2G2G blijft bij Vodafone behouden

Terwijl andere providers misschien 2G uitschakelen in plaats van 3G, doet Vodafone dat niet. De reden hiervoor zijn de talloze IoT-verbindingen die over 2G lopen. Vodafone heeft wereldwijd meer dan 60 miljoen van deze aansluitingen, alleen in Nederland al enkele miljoenen. Voorbeelden hiervan zijn aansluitingen voor slimme meters en navigatiesystemen. Ook veel Machine-to-Machine-verkeer (M2M) loopt via het 2G-netwerk. Vanwege alle communicatie over het 2G-netwerk kan Vodafone hier geen afscheid van nemen. De betreffende apparaten zouden anders allemaal vervangen moeten worden. Ze zouden niet zoals 3G-smartphones kunnen terugschakelen of opschakelen naar een ander netwerk.

Overstappen op 4G

Klanten die nu een dataverbinding via 3G gebruiken zullen moeten overstappen. Voor mobiel internetten en andere toepassingen is 4G een sneller en beter alternatief. De meeste smartphones en telefoons die in omloop zijn bieden al 4G-ondersteuning. Veel apparaten zullen ook voor 2020 al een keer vervangen worden. Vodafone heeft verder aangekondigd dat de dekking van het 4G-netwerk de komende tijd wordt uitgebreid. Daarmee moet die even goed worden als van het 2G- en 3G-netwerk samen. De overstap op 4G zou dan ook zonder problemen moeten verlopen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.