Albert Heijn test kassaloze supermarkt: ‘Tap to go’

Albert Heijn is vandaag gestart met een test waarbij klanten niet meer langs een kassa hoeven om te betalen. De test heet 'Tap to go' en vindt plaats in de AH to go-vestiging in het hoofdkantoor in Zaandam. De supermarktketen wil nog voor de zomer meer kassaloze vestigingen van AH to go realiseren.

Tap to go

Tap to Go

Om het nieuwe systeem te kunnen gebruiken, moeten klanten zich eenmalig aanmelden via een app. Op dit moment krijgen de gebruikers vervolgens een kaart die ze voor het betalen kunnen gebruiken. Daarmee hoeven ze alleen maar tegen het elektronische prijslabel te tappen, waarna ze het product kunnen pakken. Het product wordt dan aan een virtuele winkelmand toegevoegd. Vervolgens kunnen ze zonder portemonnee te trekken gewoon naar buiten lopen.  Het bedrag van de winkelmand wordt na een check-out automatisch binnen zo'n tien minuten van de rekening afgeschreven. De kaart zal op termijn wel worden vervangen door mobiel scannen en betalen met de smartphone.

Snelheid en gemak

Het betaalsysteem is door Albert Heijn zelf ontwikkeld. Eerder werd de techniek aangekondigd voor het komende jaar, maar het systeem is sneller klaar dan verwacht. Algemeen directeur van AH to go, Jan-Willem Dockheer, zegt: "De technische ontwikkelingen gaan snel en we kunnen nu al starten, dus waarom wachten? Des te sneller leren we." Dockheer geeft aan dat Tap to go inspeelt op de behoefte aan snelheid en gemak, die 'on the go'-klanten hebben. "Daarom is AH to go de plek om de test met onze nieuwste innovatie te starten." Over beveiliging tegen diefstal wordt vooralsnog nog niet veel gezegd: "We vertrouwen onze klanten."

Uitbreiding in Q2

Moederbedrijf Ahold Delhaize verwacht de test in de loop van 2018 te kunnen uitbreiden naar meerdere AH to go-winkels. AH to go bestaat intussen al 15 jaar en telt 76 vestigingen. Een groot aantal daarvan is te vinden op NS-stations.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.