Google heeft ten onrechte de suggestie gewekt dat gebruikers het bewaren van zoekgegevens kunnen uitschakelen. Tot die conclusie kwam het College van Beroep van de Reclame Code Commissie, naar aanleiding van een zaak die advocaat Otto Volgenant had aangespannen. Volgenant ergerde zich aan beloftes die Google doet omtrent privacy en die vervolgens niet worden waargemaakt.
Bewaren van zoekgegevens
De aanleiding voor de zaak was een advertentie eerder dit jaar, waarin Google aangeeft: "Uw gegevens, u beslist". De advertentie liet een geactiveerde schuifknop zien met de tekst "Onthoud wat ik zoek op internet". Op de volgende afbeelding stond de schuifknop uit, met daarbij de tekst "Dat heb ik nu uitgezet". Naar nu blijkt, verzamelt Google bij de tweede instelling nog steeds gebruikersgegevens, alleen worden de zoekopdrachten niet meer gekoppeld aan het gebruikersaccount. Zodoende worden eerdere zoekopdrachten niet meer gebruikt om sneller betere resultaten te tonen. Maar er wordt nog steeds informatie verzameld om "statistische trends te onderzoeken, tikfouten te voorkomen en diensten te optimaliseren".
Reclamecode
De zaak werd in hoger beroep beoordeeld door het College van Beroep van de Reclame Code Commissie. De conclusie is dat de advertentie van Google niet duidelijk is en daarmee in strijd met de reclamecode. Als gevolg daarvan zullen media de advertentie niet langer plaatsen. Mark Jansen, woordvoerder van Google Nederland, geeft als reactie op de uitspraak aan: "Deze advertentie was onderdeel van een grotere campagne om meer bekendheid te verkrijgen voor de privacy-instellingen die we bieden. We denken dat het waardevol is om consumenten te wijzen op de verschillende opties die voor hen beschikbaar zijn. We hebben zojuist de uitspraak van de Reclame Code Commissie ontvangen en zullen hun feedback zorgvuldig bestuderen."
Bits of Freedom
Directeur Hans de Zwart van Bits of Freedom meent dat Google een terechte vingertik heeft gekregen. "Ze hebben argeloze lezers het idee geven dat ze zelf konden kiezen. Dat is gewoon nonsens. Google moet niet via advertenties doen alsof ze privacy belangrijk vinden, want privacy is niet te verenigen met hoe ze hun geld verdienen." Hoewel de Zwart blij is met de uitspraak, waarschuwt hij dat het niet alleen om het bewaren van zoekgegevens gaat: "Ook via mail, agenda's en locatiebepalingen verzamelt Google veel gegevens. Ze houden bij waar internetters zijn geweest, en komen - linksom of rechtsom - toch wel aan data. Ook zonder die zoekterm."