KPN blijft marktleider in krimpende zakelijke markt

De omzet op de zakelijke telecommarkt in Nederland blijft dalen, in het derde kwartaal van 2017 met bijna 9 procent. De oorzaken zijn een mix van omzetverlies bij mobiel, vaste telefonie en data. KPN blijft de grootste aanbieder met ruim 50 procent marktaandeel, aldus het meest recente zakelijke rapport van marktonderzoeker Telecompaper.

De dit jaar verwachte combinatie van T-Mobile/Tele2 levert een derde groter speler op, maar het gecombineerde marktaandeel van bijna 11 procent blijft nog ver achter bij nummer twee VodafoneZiggo (>27%). Komend jaar verwacht Telecompaper meer consolidatie onder kleinere aanbieders en door overnames van zowel KPN als VodafoneZiggo.

Mobiele diensten blijven grootste omzetbrenger

De omzet uit zakelijke telecomdiensten (mobiel/vast bellen, mobiel/vast breedband en data) daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 8,9 procent naar 669 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017, vergeleken met 734 miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De meeste omzet komt nog altijd uit mobiele diensten - 51,3 procent - maar minder dan in vergelijking met de 53,6 procent in het derde kwartaal van 2016.

Volgens het meeste recente kwartaalrapport over de zakelijke telecommarkt van Telecompaper was vast breedband de enige categorie waar de omzet groeit vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar - met meer dan vier procent naar 72 miljoen euro. De omzet van vaste telefonie en data dalen met respectievelijk 7,6 procent en 6,9 procent naar 146 miljoen euro en 108 miljoen euro.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.