KPN Ventures stapt in fonds voor e-health startups

Na twee eerdere succesvolle fondsen, is het derde venture capital fonds van Health Innovations gestart om innovatieve zorg startups te helpen bij de marktintroductie van hun onderneming. Het fonds zal de komende jaren € 15 miljoen investeren in 10 tot 15  startende ondernemingen. De focus van het fonds ligt op innovatieve eHealth oplossingen die de zorg betaalbaar houden en de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg verbeteren.

Investeerders zijn KPN Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland, Oost NL en enkele private investeerders. Het fonds wordt ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Economische Zaken, Landbouw en Klimaat. De beide ministeries investeren samen 6 miljoen euro mee via de RVO Seed regeling. De investeerders zullen ook inhoudelijk worden betrokken om de startende zorgondernemingen tot een succes te maken.

Focus op innovatie in de zorg

Het Health Innovation Fund III zal investeren in ondernemingen, die met behulp van innovaties de zorg slimmer, beter en toegankelijker kunnen maken. Dit kunnen zowel software, hardware als service oplossingen zijn, zolang ze gericht zijn op preventie, diagnose, behandeling of monitoring in cure of care. Joris van Eijck, directeur zorg van Menzis, onderschrijft het belang van innovatie in  de zorg:

“De toepassing van nieuwe technologie maakt bijvoorbeeld dat patiënten langer thuis kunnen wonen of zorg in hun vertrouwde omgeving ontvangen in plaats van in het ziekenhuis. Technologie geeft de zorg fundamenteel anders vorm en creëert waarde voor patiënten.”

Na de twee eerdere succesvolle fondsen, zal dit fonds zich nadrukkelijk richten op e-health oplossingen, die zelfmanagement, zelfmonitoring en zelfredzaamheid bevorderen. Met de eerste twee fondsen zijn reeds 18 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven, waaronder Prolira, LivAssured, Nightbalance, ANW Nederland, Noviosense en Aidence.

Volgens de betrokken partners is innovatie niet alleen een voorwaarde om de zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom zullen ze naast het beschikbaar stellen van middelen ook hun kennis en netwerk benutten ter ondersteuning van de startende ondernemingen. Herman Kienhuis vanuit KPN Ventures bevestigt dit: “Digitale technologie biedt enorme kansen om de kwaliteit en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg te verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, ook bij ziekte of ouderdom. KPN wil hierin een belangrijke rol vervullen en zoekt en ondersteunt jonge ondernemingen om samen innovaties te ontwikkelen, onder meer via het Health Innovation Fund III.”

 

Organisatie

Het Health Innovation Fund III wordt beheerd door het in Utrecht gevestigde Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In december 2017 selecteerde RVO het fonds voor de eHealth Seed regeling door middel van een aanbesteding. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, verantwoordelijk voor bedrijfsfinanciering: “Het maken van nieuwe medische  apparaten, bijvoorbeeld voor het stellen van diagnoses of het uitvoeren van ingewikkelde medische analyses, is goed voor de kwaliteit van zorg en voor onze economische ontwikkeling. Investeren in e-Health komt ons allemaal ten goede en de mensen die deze zorg nodig hebben in het bijzonder. Met de SEED Capital-regeling ondersteunen we de innovatieve ondernemers die deze ideeën kunnen ontwikkelen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.