Internet via licht kansrijk

Optische draadloze communicatie kan zich ontwikkelen tot een belangrijke alternatieve vorm van draadloze communicatie. De techniek kan in de toekomst uitgroeien tot een goede en vooral snelle aanvulling op het bekende WiFi. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Optical Wireless Communication, options for extended spectrum use, dat Agentschap Telecom uit heeft laten voeren.

Daar waar WiFi gebruik maakt van radiosignalen, werkt Optische draadloze communicatie in een geheel ander deel van het spectrum: het (near-)lightpectrum. Zo ontlast het het huidige radiospectrum, waar het door alle nieuwe moderne draadloze toepassingen erg druk is. Zoals blijkt uit een eerdere publicatie.

Op dit moment zijn er twee varianten van Optische draadloze communicatie: via het zichtbare licht (Visible Light Communication, ook wel LiFi genoemd) en via Infrarood.

LIFI
LiFi is internet via licht. LiFi gebruikt daarvoor zichtbaar licht uit LED-lampen voor het downstream communicatiekanaal en infrarood voor upstream. Huidige producten kunnen tot circa 50 Mbit/s per toegangspunt leveren. LiFi kan overal toegepast worden, bijvoorbeeld op kantoren, of in huis. Het enige dat nodig is zijn speciale armaturen voor de Led-verlichting en een dongel in een ontvanger, zoals een laptop. De eerste producten voor LiFi zijn al op de Europese markt.

Infrarood-WiFi
De andere variant is draadloze communicatie via infrarood. Door middel van gestuurde infrarood bundels, brengt het alleen de lichtbundel daar waar nodig. Met behulp van speciale antennes worden de infraroodbundels naar apparaten gestuurd. Daarmee kunnen snelheden bereikt worden die tot duizend keer sneller zijn dan de gemiddelde WiFi verbinding. De bandbreedte is bovendien een stuk groter: er kan veel meer informatie mee verzonden worden. Infrarood WiFI werkt tot dusver succesvol in laboratoriumsituaties.

Aanbevelingen
De onderzoekers van Stratix en TU/Eindhoven bevelen aan nu ook te starten in pilot-praktijksituaties. Zo wordt bijvoorbeeld aanbevolen om bij de toekomstige bouw van moderne kantoren, huizen of openbare ruimtes al rekening te houden met de infrastructuur die voor een goede mobiele indoor communicatie nodig is (toegangspunten en backhaul). Het combineren van datatransport en het leveren van stroom voor optische draadloze toegangspunten wordt steeds interessanter.

De onderzoekers stellen ook dat in internationaal verband gewerkt moet worden aan verdere standaardisatie van de apparatuur. Dit punt zal Agentschap Telecom onder de aandacht brengen bij de International Telecommunications Union (ITU) waar het onderwerp op de agenda staat.
Agentschap Telecom vindt goed bereik, zowel buiten als binnen erg belangrijk. Of het nu gaat om mobiele of vaste verbindingen. Daarom zal Agentschap Telecom dit rapport ook onder de aandacht brengen bij brancheorganisaties zoals de UNETO-VNI en Bouwend Nederland.

Zie ook: internet via licht, magazine Ontwikkelingen in de ether

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.