Dit zijn de IT-trends van 2018 volgens Gartner

Gartner geeft ieder jaar de belangrijkste IT-trends die volgens het bureau van groot strategisch belang zijn. Vooral Artificial Intelligence (AI) gaat opkomen. Wouter Aarts van Ricoh licht de Gartner-verwachtingen voor 2018 toe.

1. AI fundament
Volgens onderzoek van Gartner is al 59% van de bedrijven bezig met het verzamelen van informatie over AI-strategieën. De overige organisaties zijn al bezig met deze relatief nieuwe technologie en hebben al concrete vooruitgang geboekt of passen AI-oplossingen al toe.

2. Intelligent Apps en Analytics
De toekomst ziet er goed uit voor AI. In de nabije toekomst bevat elke applicatie of service kunstmatige intelligentie. Het zal onopvallend worden uitgevoerd op de achtergrond van veel bekende toepassingscategorieën, terwijl volledig nieuwe categorieën worden gegenereerd. AI gaat de komende tijd veel terrein winnen in veel software- en servicemarkten.

3. ‘Intelligent Things’
‘Intelligente dingen’, zijn objecten die halfautomatisch of autonoom werken in een niet-gecontroleerde omgeving gedurende een bepaalde tijd om een bepaalde taak voltooien. Denk bijvoorbeeld aan een zelfsturend landvoertuig of een zelfrijdende auto. Over toekomst gesproken…

4. Digital Twins
Letterlijk een digitale tweeling. Dit is een digitale weergave van een echt object of systeem. Deze Digital Twins zijn gekoppeld aan de ‘real-world’ en bieden op deze manier informatie over de staat van het gekoppelde object, ze reageren op verandering, verbeteren operaties en voegen waarden toe.

5. Cloud to the Edge
Edge computing verwijst naar het werk dat op het uiterste punt van een netwerk wordt uitgevoerd. IoT-apparaten zullen sensorinformatie niet direct naar de cloud sturen, maar op het apparaat zelf verwerken. Dit heeft grote voordelen voor een netwerk.

6. Conversationele platforms
Jouw smartapparaat kan je op deze manier met gemak een reservering maken in bij een restaurant laten maken of antwoord laten geven op een dringende vraag. Deze platforms zullen zich blijven ontwikkelen, waardoor in de toekomst nog complexere acties kunnen worden uitgevoerd.

7. Meeslepende ervaring
Augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality gaan stappen maken. Gecombineerd met conversatieplatforms zal er een verschuiving plaatsvinden in de gebruikerservaring. In de komende vijf jaar zal de focus liggen op mixed reality, waarbij de realiteit en virtuele realiteit samenkomen.

8. Blockchain
Blockchain wordt nu nog vooral gezien als hulpmiddel voor betalingen, maar deze technologie gaat in de toekomst veel betekenen voor de overheid, gezondheidszorg, contentdistributie, supply chain management en nog veel meer.

9. Event-driven
Een event-driven benadering is waaar veel bedrijven op inzetten. Dit is een marketingtool waarbij een enkele actie (zoals het bezoek aan een website) zorgt voor een hele reeks andere acties die op de betrokken persoon zijn afgestemd. Dit resulteert in een sneller resultaat.

10. Continu adaptief risico en vertrouwen
Met al deze nieuwe technieken stijgt het dreigingpotentieel. De beveiligingstechnieken die we kennen zullen niet voldoende zijn, aangezien deze zich richten op eigendommen. Mensgerichte beveiligingsoplossingen zijn de toekomst, waarmee kan worden nagegaan wie zich binnen je netwerk bevinden en of deze personen te vertrouwen zijn of niet.

Visie BTG
Eric Reij, voorzitter BTG: “De trend-lijst van Gartner laat zien dat BTG op het juiste spoor zit met de thema’s voor events en expert-groepen. ‘Intelligent’ is ook bij Gartner het sleutelwoord in 2018 en wij sluiten daar goed op aan. Of het nu gaat om AI, Internet of Things, BI of slimme cybersecurity, de organisaties van onze leden krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Aan ons om aanbieders en gebruikers van technologie te verbinden, de trends te duiden en antwoorden te formuleren op de technologische uitdagingen die leven bij onze leden.”

Lees het complete artikel op Werktrends.nl. 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.