Hogeschool Utrecht eerste met studierichting Applied Artificial Intellegence

In een tijd waar Artificial Intellegence grote stappen maakt, is het wachten op een opleidingsinstituut dat daarop inspeelt. HBO-ICT van Hogeschool Utrecht (HU) start als eerste hogeschool van Nederland met de richting Applied Artificial Intellegence.

“Het wordt tijd om studenten in dit onderwerp te gaan opleiden. Met trots starten wij daarom als eerste HBO-instelling in Nederland een studierichting in Artificial Intelligence”, vertelt docent dr. Huib Aldewereld, voorzitter van de kennisgroep, op de website van de hogeschool.

De kennisgroep van de HU is van mening dat Artificial Intellegence inmiddels dusver is doorgedrongen in het dagelijks leven dat het tijd werd in het HBO kennis te faciliteren. In de nieuwe studierichting leert de student niet alleen de ‘harde’ techniek, maar ook vaardigheden als kritisch denken, creatief zijn en samenwerken in teams. De opleiding is een aanvulling op vier bestaande afstudeerrichtingen van HBO-ICT in Utrecht.

Big Data, IoT en Chatbots
“De technieken bestaan al lang maar werden tot nu toe alleen door onderzoekscentra van universiteiten en grote bedrijven ingezet”, legt opleidingsmanager dr. Daniël Telgen uit. “Door de snelle ontwikkeling van die technieken en de opkomst van Big Data en the Internet of Things kunnen ook kleinere bedrijven het nu gaan toepassen. Denk aan de chatbots die de klantenservice aan het vervangen zijn of de zelfrijdende auto's die het transport ingrijpend veranderen.”

Reactie BTG
Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG: “Onderwijs in nieuwe technologieën is van groot belang. Alle hogescholen van Nederland zouden technologie zoals Artificial Intelligence zo vroeg mogelijk binnen hun curriculum moeten omarmen. BTG juicht het toe dat Hogeschool Utrecht nu als eerste deze stap zet.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.