VN-baas wil juridische regels voor cyberoorlogen

Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, liet tijdens de opening van de veiligheidsconferentie in München weten dat het tijd is voor een discussie over juridische regels rondom cyberoorlogen.

Deze cyberoorlogen zijn volgens de Portugees een wereldwijde dreiging en het gebeurt al tussen verschillende landen. “Het feit is dat we nog niet hebben kunnen bespreken of de Geneefse Conventie of internationale mensenrechtenverdragen van toepassing zijn op cyberoorlog”, zegt Guterres. “Ik denk dat het de hoogste tijd is om een serieuze dialoog over het internationale juridische raamwerk te hebben waarin cyberoorlogen plaatsvinden.”

Volgens de VN-baas gaat het verder dan enkel cyberoorlog. Er is volgens hem sprake van permanente schending van cybersecurity door landen. Daarnaast wordt het web gebruikt door criminele en terroristische organisaties. In de toekomst kan dit grote problemen oplossen.

De Verenigde Naties kunnen meerdere partijen in een discussie betrekken, denk aan regeringen en wetenschappers. Guterres geeft aan geen leidersrol te zien voor de VN, maar het kan wel een platform bieden die meerdere partijen bij elkaar brengt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.