Mobile World 2018: 5G komt er nu echt aan

Het was vooraf door de organisatie aangekondigd: 5G wordt een van de grote onderwerpen op het Mobile World Congress 2018. Die voorspelling kwam zeker uit. De industrie debatteerde en lanceerde er flink op los op 5G-gebied.

Het is hét hot topic van Mobile World 2018: 5G. En niet zonder reden. Deze vernieuwde mobiele technologie komt namelijk eerder dan verwacht. Het doel was om 5G te lanceren na 2020, maar die planning is gewijzigd.

De grote baas van het Zweedse bedrijf Ericsson, Börje Ekholm, sprak tijdens MWC en was zeer duidelijk: “5G is open for business!” Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet om 5G werkelijkheid te laten worden, iets dat ook moet gaan bijdragen aan de stabilisatie van de omzet van het bedrijf. De voorvechter van 5G heeft inmiddels ook intentieverklaringen van tientallen operators voor het testen van het nieuwe netwerk. Ook gaan dit jaar de eerste operators beginnen met het aanbieden van 5G op commercieel gebied.

Hoe je het ook wendt of keert, 5G is de nabije toekomst. Wat voor gevolgen gaat dit hebben voor de consument? Wat kan de verkoper vertellen aan zijn klant? Een belangrijke vraag is of het voor iedereen direct beschikbaar is of alleen op de nieuwste toestellen. Volgens Ekholm is op dit vlak goed nieuws te melden, want het zou enkel gaan om een software-update die 5G beschikbaar maakt.

Beste gepositioneerd
Iedere provider of smartphonefabrikant is hard bezig met de toekomst, dus met 5G. Het Finse merk Nokia claimt het best gepositioneerd te zijn van alle merken. Rajeev Suri sprak tijdens MWC  en liet even Nokia’s 5G-spierballen zien. De CEO van het bedrijf claimt dat je voorzichtig moet zijn met de transitie naar 5G door middel van enkel een software-update. Door middel van deze updates zou je weinig bereiken, zegt hij in zijn toespraak. Hiermee spreekt hij Börje Ekholm tegen. Door middel van haar hardware denkt Nokia voorop te liggen. De toekomst zal het uitwijzen.

Eerste succesvolle 5G-gesprek
Het eerste telefoontje dat is gepleegd over een volwaardig 5G-netwerk is een feit. De eer hiervoor gaat naar Huawei en Deutsche Telecom. Bij dit telefoongesprek zijn de officiële en definitieve standaarden van het 3GGP gebruikt. Ook heeft Huawei de primeur van het eerste ‘5G-ready’ apparaat. Voor het gesprek werd de 5G New Radio-specificatie gebruikt uit Release 15 van het 3GGP. Hierbij werden 4G – en 5G-technieken gebruikt, dit is een zogenaamd non-standalone netwerk. De verbinding werd opgestart met een 4G-verbinding en vervolgens werd succesvol overgeschakeld naar de 5G-verbinding, hierdoor werd de 3,7GHz-band gebruikt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.