‘Wereldwijd sterke toename cyberaanvallen gezondheidszorg’

Het aantal cyberaanvallen op de zorgsector is in 2017 wereldwijd met 210% toegenomen, zo blijkt uit het nieuwe McAfee Labs Threats Report 2018. Verder laat het rapport zien dat in Q4 2017 gemiddeld acht nieuwe dreigingen per seconde verschenen. Met de sterke koersstijging van Bitcoin in Q4 richtten criminelen zich ook steeds meer op het stelen van cryptovaluta.

Doelwit gezondheidszorg

De zorgsector meldde in 2017 maar liefst 210% meer beveiligingsincidenten dan in 2016. Uit onderzoek door McAfee blijkt dat veel van deze incidenten het gevolg waren van het feit dat zorgorganisaties zich niet houden aan best practices op het gebied van beveiliging. Ook worden kwetsbaarheden in medische software vaak niet gedicht. Er is onderzocht op welke manier gevoelige medische data aangevallen kunnen worden. Daarbij is kwetsbare software ontdekt en bleek dat privacygevoelige medische beelden toegankelijk waren. Zo zijn onderzoekers van McAfee erin geslaagd om lichaamsdelen van patiënten te reconstrueren en zelfs driedimensionale modellen daarvan te printen.

Tijdens het onderzoek zijn klassieke software- en beveiligingsfouten ontdekt zoals wachtwoorden die in de hardware zijn ingebakken, de mogelijkheid om op afstand programma’s te starten, niet-gesigneerde firmware et cetera.

Criminelen kiezen voor nieuwe strategieën en tactieken

In het vierde kwartaal van 2017 zag McAfee Labs dat veel cybercriminelen nieuwe wegen insloegen om geld te verdienen. Zo was de sterke koersstijging van Bitcoin aanleiding voor criminelen om achter Bitcoin en Monero wallets te gaan. Onderzoekers van McAfee ontdekten ook Android apps die specifiek ontwikkeld zijn om ongemerkt cryptovaluta te minen. Ook werd in ondergrondse fora gediscussieerd over een overstap van Bitcoin naar Litecoin als doelwit, omdat bij deze laatste de pakkans lager zou zijn.

De inzet van bestandloze malware – die gebruikmaakt van Microsoft PowerShell – is in 2017 met maar liefst 432% toegenomen. Deze scripttaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in Microsoft Office-bestanden, als de eerste stap in een grotere aanval.

Aanvallen op industriesectoren

*Gezondheidszorg - een toename van 210% in heel 2017; in Q4 een daling van 78%.
*Publieke sector - een afname van 15% in heel 2017; in Q4 een daling van 37%.
*Onderwijs - 125% meer incidenten in 2017; in Q4 gelijk gebleven.
*Financiële sector - 16% meer incidenten in heel 2017; in Q4 een daling van 29%.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.