Overheid wil landelijke dekking voor 5G-vergunningen

Het ministerie van Economische Zaken wil naar een landelijke uitrolverplichting toe voor de 700 MHz-band, zodra die in de veiling komt. Dat meldt Telecompaper.com. Binnen twee jaar moet een aanbieder in elke gemeente 98 procent van het grondgebied voorzien van dekking.

Deze eis wordt technologieneutraal en als outdoor-criterium bepaald. Daarbij moet een datasnelheid geleverd worden van 30/3 Mbps voor mobiel internet. Na vijf jaar moet die snelheid zijn opgehoogd naar 100/10 Mbps. Deze dekkingsverplichting wordt momenteel geconsulteerd.

Het ministerie wil geen technische of economische factoren als reden dat het niet lukt om die uitrol te realiseren. De operators krijgen wel de mogelijkheid om aan te voeren dat de gemeente zelf niet meewerkt, of dat omwonenden de ontwikkeling van mobiele sites tegenhouden. Ook kan de ligging ongunstig zijn, bij natuurgebieden, in heuvelachtig gebied of pal aan de grens. Dan zou een uitzondering mogelijk zijn.

EZK stelt verder voor dat de dekkingsverplichting op 700 MHz ook kan worden uitgevoerd met een bestaand netwerk waarin 800 en/of 900 MHz vergunningen worden gebruikt. Aan die vergunningen komt geen uitrolverplichting meer in de resterende looptijd, tot 2030. Ook kan een vergunninghouder een roaming overeenkomst aangaan met een andere partij.

EZK consulteert het voorstel als onderdeel van een andere consultatie: het Actieplan Digitale Connectiviteit. Het actieplan streeft naar (verbeterde) kwaliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van digitale connectiviteit voor burgers en bedrijven. Op verzoek van de Tweede Kamer ontwikkelt staatssecretaris Keijzer een actieplan, met daarin de uitgangspunten voor wat de Nederlandse consument en ondernemer nodig heeft op het gebied van digitale diensten.

In die consultatie komen meerdere onderwerpen samen, zoals de positie van zakelijke eindgebruikers, die mogelijk baat hebben bij een stelsel waarin een deel van het mobiele spectrum apart wordt gereserveerd. Het ministerie vraagt ook de huidige gebruikers van 3,5 GHz-vergunningen om hun visie te geven. In een deel van Nederland hebben grote bedrijven er vergunningen voor lokale netwerken, vooral private LTE.

Deze consultatie loopt tot en met 11 april. Het onderdeel over 700 MHz komt terug in de uitgestelde Nota Mobiele Communicatie, die dit jaar moet verschijnen. Dat document bepaalt de regels voor de geplande veiling van najaar 2019. De reactietermijn voor dat deel is 25 april.

Bron: Telecompaper.com

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.