Onderzoek: Meer overheidsregulering in ICT-sector

ABN Amro voorspelt in zijn jaarlijkse onderzoek naar de ICT- en mediasector dat er in 2018 meer overheidstoezicht en regulering gaat komen. Vooral op het gebied van concurrentie en data zal de overheid gaan ingrijpen.

En dat gebeurt niet zomaar, er is namelijk door de digitalisering een grotere behoefte aan regulering en overheidstoezicht dan voorheen. Als gevolg van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, ook wel GDPR genoemd) dienen bedrijven extra maatregelen te nemen. Er kwam al naar buiten dat veel bedrijven (en dan vooral verenigingen die het veelal moeten hebben van vrijwilligers) niet up-to-date zijn voor wat betreft deze nieuwe wetgeving. Het documenteren van de verwerking van persoonlijke data en het communiceren over datalekken vallen nu ook onder de wet. Aan de andere kant is er de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) die de mogelijkheden juist vergroot om data van burgers te onderzoeken.

De ICT-sector ligt over het algemeen op het gebied van technologie voor op andere sectoren. De regulering loopt vaak wat achter. Dit jaar maken de overheid en toezichthouders een inhaalslag. Kasper Buiting, sector econoom van ABN Amro: “Dat geldt niet alleen voor dataverkeer en privacy, maar ook als het gaat om consolidatie. Als we bijvoorbeeld kijken naar de telecommarkt, zien wij een sector die de neiging heeft steeds meer te consolideren, terwijl de overheid graag concurrentie en marktwerking in stand houdt. Daarom verwachten wij dat overheidstoezicht en toenemende regulering op het gebied van concurrentie en data in 2018 het beeld in de gehele tmt-sector gaat bepalen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.