25% organisaties die publieke Cloud gebruiken slachtoffer datadiefstal

Een kwart van de organisaties die gebruikmaken van de publieke Cloud heeft te maken gehad met datadiefstal. Dit is een van de uitkomsten van het McAfee-rapport ‘Navigating a Cloudy Sky: Practical Guidance and the State of Cloud Security’ dat tijdens RSA Conference USA is gepresenteerd.

Bijna alle organisaties maken al gebruik van de Cloud of zijn bezig met een transitie naar de Cloud. Volgens het onderzoek gebruikt 97 procent van organisaties nu al Cloud-diensten. De meest populaire vorm is een combinatie van de publieke en de private Cloud: 59 procent geeft aan dit hybride model te gebruiken. Hoewel het gebruik van de private Cloud in alle sectoren ongeveer gelijk is, neemt het gebruik van een hybride Cloud toe naarmate de organisatie groter is. Van 54 procent onder organisaties met minder dan 1.000 medewerkers tot 65 procent onder grotere organisaties met meer dan 5.000 medewerkers.

Een opvallende uitkomst in het rapport is dat maar liefst een kwart van de organisaties die gebruikmaken van de Cloud te maken heeft gehad met datadiefstal. Een op de vijf is het slachtoffer geworden van een geavanceerde aanval op hun public Cloud infrastructuur. Hoe meer vertrouwen een organisaties heeft in de securitycapaciteiten van hun Cloud provider, hoe groter de kans dat zij het komende jaar meer gaan investeren in de Cloud. Organisaties met minder vertrouwen zijn eerder geneigd om hun investeringen gelijk te houden. Minder dan een op de 10 denkt minder te gaan investeren in de Cloud vanwege de invoering van de GDPR.

“Ondanks aanvallen en datadiefstal zet de transitie naar de Cloud bij organisaties door”, zegt Christiaan Beek, Lead Scientist en Senior Principal Engineer bij McAfee. “Door maatregelen te nemen die de organisatie meer inzicht verschaffen en meer controle bieden, kunnen organisaties de Cloud veilig inzetten.”

Een meerderheid van de ondervraagde organisaties zegt gevoelige data in de Cloud op te slaan; slechts 16 procent doet dit niet. Daarbij gaat het vooral om klanteninformatie (61%). Dit wordt gevolgd door interne documentatie, informatie over betaalkaarten en personeelsgegevens (40%). 30% bewaart intellectueel eigendom, patiëntengegevens, informatie over concurrenten en andere gevoelige informatie in de Cloud.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.