‘Nederland niet klaar voor digitale gevaren’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een alarmerende boodschap: Nederland kan digitale gevaren nog niet aan. Het kabinet wil dat we ons hiertegen wapenen, dat bevestigt de minister tegen De Telegraaf.

Andere landen vallen ons digitaal aan en op die manier wordt er belangrijke informatie gestolen. Volgens Grapperhaus moet ons land meer doen om klaar te zijn voor cyberdreigingen. Er is een directe dreiging volgens de minister en overheidsinstellingen en bedrijven zijn een structureel doelwit van andere landen. De aanvallers willen ons bespioneren, maar ook saboteren. Het blijft niet bij pogingen, want multinationals en onderzoeksinstellingen in de energie-, hightech- en chemische sector zijn inmiddels slachtoffer geworden. Hierbij zijn grote hoeveelheden vertrouwelijke gegevens gestolen.

Met een speciale cybersecurity-wet gaat het kabinet bedrijven in de gevoeligste sectoren, zoals water- en energiebedrijven, verplichten om hun beveiliging aan hogere standaarden te laten voldoen. Dit gaat ook gecontroleerd worden door de overheid. Dat meldt het kabinetsstuk.

Nederland kan de gevaren nog niet bijbenen, dat blijkt wel uit de cyberagenda van het kabinet. Hierin staat dat onze weerbaarheid achterblijft ten opzichte van de ontwikkeling van de dreiging. Naast andere landen zijn cybercriminelen ook een groot gevaar. Ons land trekt jaarlijks 95 miljoen uit voor cyberveiligheid.

"Cybersecurity is onlosmakelijk verbonden met onze nationale veiligheid en het ongestoord functioneren van onze maatschappij", zegt Minister Ferd Grapperhaus op de website van de Rijksoverheid. "Nu we zien dat de dreiging van cyberaanvallen toe blijft nemen, moet het basisniveau van beveiliging omhoog. Dat kunnen we als overheid niet alleen. De Nederlandse Cybersecurity Agenda kan alleen een succes worden als overheid en bedrijfsleven samen de schouders er onder zetten."

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.