Europese Artificial Intelligence-instituten bundelen krachten

Europese topinstituten in Artificial Intelligence gaan samenwerken en vragen 600 miljoen euro voor een nieuw lab om niet achter te blijven bij de VS en China. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De instituten willen samen topwetenschappers aantrekken en een beter klimaat creëren voor succesvolle startups.

Het initiatief van de instituten komt volgens Het Financieele Dagblad op het juiste moment. Deze week maakt de Europese Commissie een investeringsprogramma voor kunstmatige intelligentie bekend. De wetenschappers zeggen 600 miljoen euro nodig te hebben voor de oprichting, naast een jaarlijks budget van 90 miljoen euro, aldus het FD.

Het gaat om een consortium van zes instituten dat de naam European Lab for Learning and Intelligent Systems (Ellis) heeft meegekregen. Bij het consortium zijn ook de Zwitserse technische universiteit ETH, de Israëlische Hebrew University, de Duitse universiteit van Tübingen, de universiteit van Cambridge en het Franse onderzoeksinstituut Inria aangesloten. Max Welling, woordvoerder van het Nederlandse onderdeel in het netwerk, noemt in het FD fundamenteel onderzoek naar beeld- en spraak een belangrijk gebied. Het Ellis-initiatief hoopt industriële researchlabs uit de hele wereld aan te trekken en het wil een voedingsbodem creëren voor startups die wereldspelers worden.

Donderdag presenteert een collectief van onderzoekers een nieuw Nederlands centrum voor kunstmatige intelligentie. Dat wordt het Nederlandse onderdeel van het Ellis-netwerk.

Bron: FD.nl

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.