Report: cryptomining-malware groeit met 28 procent

Fortinet (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert het Global Threat Landscape Report voor het eerste kwartaal van 2018. Uit dit onderzoeksrapport blijkt dat  sommige cybercriminelen er inmiddels de voorkeur aan geven om gekaapte systemen in te zetten voor cryptomining, in plaats van het opeisen van losgeld. Detecties van cryptomining-malware namen flink toe, was de groei vorig jaar nog 13%, nu is het gestegen tot 28%.

Cybercriminelen veranderen van aanpak om sneller en op grotere schaal succes te boeken
Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat cybercriminelen slimmer gebruikmaken van malware en recent gepubliceerde zero day-kwetsbaarheden. Ze zijn daarmee in staat om snelle en grootschalige aanvallen uit te voeren. Hoewel het aantal detecties van exploits (misbruik van kwetsbaarheden) per bedrijf in het eerste kwartaal van 2018 met 13% daalde, nam het aantal detecties van unieke exploits met ruim 11% toe. 73% van alle bedrijven werd het slachtoffer van een exploit met ernstige gevolgen.

 • Een piek in cryptojacking: Cybercriminelen blijven hun malware verbeteren. Dit maakt de preventie en detectie steeds moeilijker. Detecties van cryptomining-malware namen flink toe, was de groei vorig jaar nog 13%, nu is het gestegen tot 28%. Cryptojacking kwam vaker voor in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. Hoewel cryptomining-malware een relatief nieuwe bedreiging is, geeft die blijk van een ongekende diversiteit. Cybercriminelen ontwikkelen bestandsloze malware om detectie te omzeilen en kwaadaardige code in browsers te infecteren. Cryptominers richten hun pijlen op verschillende besturingssystemen en cryptovaluta’s, waaronder Bitcoin en Monero. Ze gebruiken en optimaliseren daarnaast verspreidingstechnieken die ze hebben overgenomen van andere bedreigingen. Daarbij evalueren ze welke methoden wel en niet succesvol waren om hun kans op succes te vergroten.
 • Gerichte aanvallen met maximale impact: Malware blijft ingrijpende schade aanrichten, zeker wanneer cybercriminelen die gebruiken voor gerichte aanvallen. Hierbij voeren zij eerst uitgebreide verkenningen binnen het bedrijfsnetwerk uit alvorens een aanval in gang te zetten. Deze voorzichtige aanpak vergroot hun kans op succes. Zodra de cybercriminelen het netwerk zijn binnengedrongen, banen ze zich een weg door het netwerk om vervolgens het meest destructieve onderdeel (de payload) van hun aanval te activeren. De Olympic Destroyer-malware en de meer recente SamSam-ransomware geven blijk van de verwoestende impact die cybercriminelen aanrichten door een gerichte aanval te combineren met een schadelijke payload.
 • Ransomware blijft een spoor van vernieling trekken: Ransomware neemt zowel in aantal als geavanceerdheid toe en blijft daarmee een belangrijk beveiligingsprobleem voor organisaties. De makers van ransomware maken gebruik van nieuwe methoden zoals social engineering en gefaseerde aanvallen om detectiemechanismen te omzeilen en systemen te infecteren. In januari maakte de GandCrab-ransomware zijn entree. Dit was de eerste ransomware-variant die losgeld eiste in de vorm van de cryptovaluta Dash. Twee andere ransomwarevarianten die zich in het eerste kwartaal van 2018 tot belangrijke bedreigingen ontpopten, waren BlackRuby en SamSam.
 • Meerdere aanvalskanalen: Hoewel de aanvallen Meltdown en Spectre het nieuws domineerden, waren de meest voorkomende aanvallen gericht op mobiele apparaten of bekende exploits in routers of internettechnologie. 21% van alle organisaties deed melding van mobiele malware. Dit is een stijging van 7% en wijst erop dat IoT-apparaten een doelwit blijven vormen. Cybercriminelen blijven gretig gebruikmaken van bekende en ongepatchte kwetsbaarheden en recent gepubliceerde zero day-kwetsbaarheden. Technologie van Microsoft bleef het belangrijkste doelwit voor exploits. Routers kwamen op de tweede plaats. Content management systems en internetgerichte technologieën werden eveneens zwaar getroffen.
 • Cyberhygiëne vereist meer dan patchen: Uit metingen van het aantal opeenvolgende dagen waarin sprake is van aanhoudende botnet-communicatie blijkt dat cyberhygiëne om meer vraagt dan alleen patching. Zo is het belangrijk om geïnfecteerde systemen grondig te reinigen. Uit de onderzoeksgegevens bleek dat 58,5% van alle botnet-infecties dezelfde dag worden gedetecteerd en ongedaan kon worden gemaakt. 17,6% van alle botnets blijven twee dagen achtereen in stand. 7,3% hield het drie dagen vol. Circa 5% van alle botnets blijft langer dan een week actief. Zo werd de Andromeda-botnet in het vierde kwartaal van 2017 uit de lucht gehaald, maar uit data voor het eerste kwartaal blijkt dat het botnet inmiddels opnieuw prominent van zich laat horen.
 • Cyberaanvallen op operationele technologie (OT): Hoewel OT-aanvallen een kleiner percentage van alle bedreigingen vertegenwoordigen, zijn de ontwikkelingen op dit gebied alarmerend. Operationele technologie wordt steeds meer verbonden met het internet, en dat heeft serieuze gevolgen voor de beveiliging. De overgrote meerderheid van exploits richt zich momenteel op de twee meest gebruikte industriële communicatieprotocollen. Omdat die op brede schaal worden ingezet, vormen ze een gewild doelwit. Uit de onderzoeksgegevens van Fortinet blijkt dat pogingen om misbruik te maken van kwetsbaarheden in industriële besturingssystemen (ICS) in Azië iets vaker voorkomen dan in andere regio’s.

Vincent Zeebregts, country manager Fortinet Nederland: “Er is sprake van een alarmerende  ontwikkelingen op het gebied van cyberbedreigingen. Cybercriminelen geven blijk van hun efficiëntie en flexibiliteit door misbruik te maken van het groeiende digitale aanvalsoppervlak en recent gepubliceerde zero day-bedreigingen. Daarnaast maken ze gebruik van malware kits van de zwarte markt. IT- en OT-teams beschikken over onvoldoende middelen om hun systemen effectief te beschermen. Het goede nieuws is echter dat de implementatie van een security fabric voorziet in snelheid, integratie en geavanceerde analysemogelijkheden en zo uitgebreide bescherming kan bieden.”

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.