Eric Reij: ‘Goed dat security en privacy tijdens Mobile 360 samenkomen’

Vier dagen na de start van de nieuwe Europese privacy wetgeving AVG/GDPR staat Den Haag op 30 en 31 mei in het teken van Privacy & Security, georganiseerd door GSMA. Deze speciale informatiesessie Mobile 360 informeert CIO’s over dreigingen en de bescherming van hun netwerken. Multinationals en experts uit de industrie ontdekken hier hoe nieuwe technologieën je beveiligingsstrategie kunnen veranderen. Maar ook hoe je hierop vooruit kunt lopen en hoe om te gaan met complexe frameworks.

BTG is nauw begaan met de topics Privacy en  Security. Het eerste is een relatief nieuw fenomeen, op scherp gezet door de vele datalekken die nu al gemeld worden. Zo zijn er in Q4 2018 2787 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste vanuit de sectoren gezondheid en welzijn (33%), openbaar bestuur (19%) en financiële dienstverlening (17%).

En recent was er het schandaal rond Cambridge Analytics. De komst van de AVG kon qua timing niet beter. Er is nog veel onduidelijkheid over de toepassing, de beperkingen. En bijvoorbeeld over de rol van de functionaris gegevensbescherming, die als werknemer zijn werkgever kritisch moet volgen en bij datalekken zijn eigen bedrijf moet aangeven bij Autoriteit Persoonsgegevens. Het doel van deze Europese verordening is harmonisatie van de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de EU. De rechten van burgers op het gebied van privacy worden versterkt door bijvoorbeeld het vastleggen van het recht om 'vergeten te worden' en het recht van burgers om van de overheid of een bedrijf hun persoonsgegevens in een standaardformaat te krijgen (dataportabiliteit). Bijkomend voordeel is dat het misbruik door de grote online spelers aangepakt kan worden. Daarnaast  zijn met name de overheden en zorginstellingen (ziekenhuizen), terecht, erg alert op de goede uitvoering van deze wet rond de privacy.  Corporates, met name in de dienstverlening, zijn ook helemaal bij. Maar het midden- en kleinbedrijf heeft weinig besef van de consequenties van de nieuwe regelgeving.

Het is goed om te zien dat security en privacy tijdens Mobile 360 onder één noemer samenkomen. Vanuit de directe dreiging van buiten naar binnen is er al langer aandacht voor security-vraagstukken. Maar privacy was tot nu toe een redelijk onbeschreven blad. Enkel Duitsland leek zich druk te maken over de rechten en plichten van de eindklant. Over een aantal jaar zullen we ons er erg over verbazen dat er de afgelopen tien jaar met grote regelmaat persoonlijke gegevens van miljoenen mensen door hackers of datalekken openbaar zijn gemaakt. En aan de andere kant, hoe makkelijk het is om persoonlijke data van mensen online te vinden.

In hoeverre de privacy wetgeving doorslaat, zal de toekomst uitwijzen. Wel is het goed dat werknemers en organisaties zich door de publiciteit er omheen en door informatie vanuit de eigen organisatie bewust worden van hun handelen en de gevoeligheid van persoonlijke data. Het is nog maar kort  geleden dat we het niet zo erg vonden dat mensen een compleet mailbestand via cc verstuurden, zodat iedere ontvanger het totale mailbestand van een organisatie in handen kreeg. Of dat adresgegevens, kopieën van persoonlijke documenten, medische gegevens en andere persoonlijke data digitaal door organisaties zwierven en voor iedereen toegankelijk waren. Dat bewustzijn brengt ons verder en koppelt privacy ook direct aan security. We zijn als BTG heel benieuwd wat de belangrijke meeting in Den Haag hierin ons en ook onze leden verder kan helpen. Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat deze ontwikkeling verder wordt gedragen en dat we zo samen de wereld van digital connectivity een stuk aangenamer kunnen maken.

Eric Reij
Voorzitter BTG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.