Het KNMI en technologie: ‘Zonder ICT geen weersvoorspelling’

De weersverwachting houdt ons dagelijks bezig. Dat daar een flinke dosis slimme ICT bij komt kijken, daar staan we minder vaak bij stil.

We kennen allemaal het KNMI als toeleverancier van weerinformatie. Of zoals Anecita Kwidama, functioneel beheerder bij het KNMI, vertelt op Werkenvoornederland.nl: “Of je nu surfer bent, binnenvaartschipper of IT’er, eigenlijk heeft iedereen wel wat met het weer. Het weer is iets wat er altijd is geweest en altijd zal zijn.” Het verzamelen en verwerken van alle weer- en klimatologische gegevens is echter niks anders dan pure ICT.

BTG: ‘ICT het hart van de economie’

“Een treffender voorbeeld dat ICT een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, is er niet”, reageert Petra Claessen, Managing Director & New Business bij branchevereniging BTG. “Als particulier willen we elke dag weten waar de regen valt – informatie die we tot ons nemen via apps als Buienradar, radio en tv. Daarnaast is het weer in meerdere branches van economisch- en soms levensbelang: luchtvaart, scheepvaart, het particuliere verkeer, maar ook voor de Land- en Tuinbouw-sector. Het KNMI beschrijft prachtig dat zonder ICT de weersvoorspelling onmogelijk is. Een uitspraak waar BTG zich ten volle bij aansluit: ICT is het hart van onze economie en van ons dagelijks leven. Dat rechtvaardigt de missie van BTG om als gids professionals in ICT en Telecom bij elkaar te brengen, kennis uit te wisselen en zo marktimperfecties op te lossen.”

Operationele productieproces van het KNMI

De functioneel beheerders van de vakgroep Informatie en Ketenmanagement bij het KNMI zorgen voor een optimale kwaliteit van het operationele productieproces van het KNMI. Het gaat hier om het uitvoerend functioneel beheer. “Naast het verhelpen van storingen, denkt onze vakgroep mee over wijzigingen, bereidt deze voor en implementeert ze. Deze productieketens hebben een realtime karakter en de meeste daarvan moeten 24/7 beschikbaar zijn”, zegt Anecita Kwidama op Werkenvoornederland.nl. “Ik ben product owner van de tool Bewaking en Monitoring, dit heeft een aantal componenten waarvan de analysetool Splunk er één is. Big data dus.”

KNMI datacenter

Daar waar Anecita voornamelijk bezig is om de kwaliteit van de KNMI operationele productieketens te borgen, is Wim Som de Cerff, wetenschappelijk adviseur bij de Vakgroep Research & Development Waarnemingen en Datatechnologie, vooral bezig met de externe klanten te bedienen. De afnemers van de data van het KNMI. “Momenteel ben ik product owner van het KNMI datacenter; het portaal voor de KNMI-data. We zijn een knooppunt binnen een aantal andere datanetwerken binnen Europa. We maken gebruik van onze eigen weermodellen, die hier op onze supercomputer draaien.”

Hij vertelt dat het KNMI tevens data vanuit andere weercentra verzamelt, zoals uit het Engelse  Reading. “Die data komt ook hierheen. We monitoren of het op tijd binnen komt. De meteorologen hebben die data nodig om weersverwachtingen te maken. Sommige data zijn extreem tijdgebonden. Sommige gegevens die wij leveren, kunnen van levensbelang zijn. Als de zichtsensoren van het KNMI op Schiphol stuk zijn, moet er een landingsbaan dicht. Dat is gelukkig nog nooit gebeurd.”

Beschikbaar maken van data

Daarnaast werkt Wim aan Europese subsidieprojecten. Dat zijn projecten die allemaal te maken hebben met het beschikbaar maken van data. Zoals bijvoorbeeld satellietdata en klimaatmodeldata. “Klimaatmodelleurs hebben een eigen community. Die data moet ook bruikbaar zijn voor andere communities, bijvoorbeeld voor onderzoekers naar biodiversiteit. Die klimaatmodellen, dat zijn echt petabytes aan data. Terwijl andere communities vaak maar een bepaalde tijdreeks nodig hebben of de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 80 jaar. Wij maken tooling waarmee ze de juiste informatie uit die grote bak kunnen vissen, zodat ze effectief kunnen werken. Van petabytes maken wij behapbare megabytes.”

Lees hier het complete artikel op Werkenvoornederland.nl

Bron: Werkenvoornederland.nl

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.