Keijzer komt met mogelijke oplossingen voor gebruik 3,5 GHz-spectrum

Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, komt in een Kamerbrief met mogelijke oplossingen om het 3,5GHz-spectrum in Nederland toch mogelijk te maken.

De inzet van nieuwe mogelijkheden om data te onderscheppen door inlichtingendiensten, technologie zoals MiMo en LSA en het heroverwegen van het belang van 3,5 GHz-spectrum voor inlichtingendoeleinden spelen hierbij een rol. In de kamerbrief legt Keijzer ze samen met Defensie en Binnenlandse Zaken gezocht heeft naar een oplossing, vooral ten behoeve van nationale veiligheid.

Keijzer beschrijft zes oplossingen:

 • Frequentieseparatie. Oplossingsrichting waarbij een deel van de 3,5 GHz-band (op termijn) mogelijk beschikbaar kan komen gelet op een eventueel afnemend belang van de 3,5 GHz-band voor inlichtingendoeleinden.
 • Introductie van nieuwe interceptieconcepten. Oplossingsrichting waarvoor gekeken wordt in hoeverre het mogelijk is om geavanceerde antennetechnologie en/of geavanceerde signaalanalyse toe te passen, waardoor het effect van stoorsignalen wordt verminderd.
 • De mogelijkheden van verplaatsing van satellietinterceptie in de 3,5 GHz-band naar een andere fysieke locatie.
 • Geografische exclusiezone. Oplossingsrichting waarbij op basis van onderzoek naar het effect van de uitrol van 5G-netwerken op de satellietinterceptie in Burum kan worden bepaald in hoeverre een geografische exclusiezone nodig is om het verlies aan interceptiemogelijkheden te beperken.
 • License Shared Access (LSA)-technologie op basis van meteorologische voorspellingen en inzichten. Met LSA-technologie kunnen verschillende toepassingen gebruik maken van dezelfde frequentieband. Er lijken 1 Kamerstuk 24095, nr.427 Pagina 2 van 2 Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging Directie Telecommarkt Ons kenmerk DGETM-TM / 18094360 mogelijkheden te zijn om de geografische exclusiezone en de eventuele beperkingen op het uitgestraalde vermogen daaronder afhankelijk te maken van atmosferische omstandigheden.
 • Inzet van slimme 5G-antennetechnieken. Oplossingsrichting waarbij slimme antennetechnieken binnen de 5G-standaard (antennebundelsturing ook wel MiMo-technologie) wellicht een oplossing kunnen bieden om de geografische exclusiezone te verkleinen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.