Eerste luchtauto voor Nederland gepresenteerd op BTG Business Event 2018

In Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk is tijdens het jaarlijkse Business Event van BTG, Branchevereniging voor ICT Telecommunicatie Grootgebruikers, de AirPod 2.0 gepresenteerd. Dit is de eerste auto in Nederland die rijdt op lucht.

Rudi Standaert van producent MDI gaf, vergezeld door BTG-voorzitter Eric Reij, op het podium van het BTG Business Event de primeur van de AirPod 2.0. De auto die rijdt op lucht wordt in 2019 commercieel beschikbaar en wordt geproduceerd in drie versies. Er komt een AirPod 2.0 voor personenvervoer (met tevens een variant voor 40 kilometer per uur voor personen zonder rijbewijs), een in de vorm van een Pickup en een in de vorm van een bestelwagen.

Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG: “We zijn ontzettend trots dat wij op het BTG Business Event de Nederlandse primeur van deze prachtige innovatie hebben. BTG staat voor innovatie. Daarnaast past de AirPod 2.0 binnen het Corporate Social Responsibility-beleid waarbij wij voorstander zijn dat ICT de aanjager is van een duurzamere wereld.”

Gratis brandstof

Het grote voordeel voor de leefomgeving is dat de AirPod rijdt op lucht: er gaat lucht in en er komt lucht uit. De AirPod 2.0 wordt opgeladen door een compressor via een stopcontact of zonnepaneel waardoor het een onafhankelijk laadstation wordt. Het oplaadpunt vult echter geen batterij, maar zorgt dat de automotor de luchtflessen laadt met lucht. Rudi Standaert van MDI: “De brandstof is gratis; het is de lucht die we inademen. Bijkomend voordeel is dat de carrosserie van de AirPod 2.0 gemaakt kan worden van vlas, dus volledig duurzaam. Een mogelijke extra boost voor de agrarische industrie.”

De luchtmotor van de AirPod 2.0 is een cilindermotor die gebouwd kan worden van 1.3 tot 632 PK. Fabrikant MDI wil toewerken naar twee standaard motoren van 110 en 220 PK. Rudi Standaert: “We zien een enorme vervangingsmarkt ontstaan voor de nabije toekomst waarbij benzinemotoren uit bestaande auto’s worden gehaald en worden vervangen door een luchtmotor. Hiervoor is het noodzakelijk dat we standaard luchtmotoren gaan bouwen.”

MDI is op dit moment in Frankrijk een fabriek aan het bouwen en bezig om met groep ondernemers in Nederland hetzelfde te realiseren. Rudi Standaert: “Onze filosofie is dat we in elk land een productie-unit neerzetten. We willen lokaal produceren: minder transportkosten, het genereert in elk land banen, het is goed voor de vlasindustrie en we belasten het wegennet minder.” In 2019 komt de AirPod 2.0 commercieel beschikbaar in Nederland. Deze versie heeft een actieradius van 450 kilometer. De opvolger zal 635 kilometer kunnen halen, stelt Standaert van MDI. Het voertuig heeft reeds het Europees keuringscertificaat voor de weg.

AirPod en Smart Cities

Kari Aina Eik, binnen de Verenigde Naties secretaris-generaal van de Organization of International Economic Relations en verbonden aan het VN-initiatief United Smart Cities, spreekt eveneens tijdens het BTG Business Event in Noordwijk. “Het VN-programma United Smart Cities gaat over de steden die we samen willen in de toekomst: duurzaam en zonder vervuiling”, aldus Kari Aina Eik.

Binnen United Smart Cities is er de projectgroep Infrastructure & Mobility, waar Olaf Müller (voorzitter BTG-expertgroep Smart Cities) en Edwin Bijl van Post Telecom en Joinsmart.City deel van uitmaken. Zij zien, samen met Kari Aina Eik, het belang van de AirPod 2.0 als onderdeel van de Smart City van de toekomst. Niet voor niets is de AirPod door de VN als meest duurzame voertuig aangewezen. Als toepassing denkt deze groep bijvoorbeeld aan een verdeel-hub voor elke Nederlandse stad waar alle pakketten van koeriersbedrijven worden verzameld en verder de stad in getransporteerd worden met auto’s op luchtmotoren.

Kari Aina Eik van de VN: “We kijken naar de beste en meest duurzame oplossingen. In onze visie behoort de AirPod 2.0 daartoe. Daarom willen we dit vanuit United Smart Cities echt promoten. Het is een belangrijk onderdeel van de slimme stad. Edwin Bijl: “Het is belangrijk om op dit vlak te laten zien dat er duurzame alternatieven zijn. Wij kijken binnen de projectgroep Infrastructure & Mobility naar hoe we de totale infrastructuur van steden kunnen verbeteren. Een auto die rijdt op lucht speelt daar absoluut een rol in. Dit past in de milieu-ambities van Nederland. Nu moeten we de burgemeesters er achter krijgen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.