BTG en United Smart Cities kondigen vergaande samenwerking aan

United Smart Cities en Branchevereniging BTG hebben in Noordwijk tijdens het BTG Business Event een vergaande samenwerking aangekondigd. Dankzij deze krachtenbundeling kunnen steden in Nederland nog beter ondersteund worden om Smart en duurzaam te worden.

United Smart Cities is een multi-stakeholder programma van de Verenigde Naties dat zich richt op de ontwikkeling van slimme, duurzame steden over de hele wereld. De belangrijkste programmadoelstellingen omvatten: het opzetten van een multi-stakeholderplatform en een inhoud-hub voor slimme stadsinitiatieven, het identificeren en ontwikkelen van een nieuw slim financieringsmechanisme en zorgen voor kennisoverdracht om Best Practices te identificeren en slimme, stedelijke oplossingen te realiseren.

Dankzij de nu aangekondigde samenwerking met BTG, Branchevereniging voor ICT Telecommunicatie Grootgebruikers, kunnen de twee partijen hun krachten bundelen in het ondersteunen van steden om smarter en duurzamer te worden.

Olaf Müller, voorzitter van de BTG-expergroep Smart Cities: “Dankzij de samenwerking met United Smart Cities krijgen wij toegang toegang tot de ‘Smart Sustainable Solution Platform for Cities’, de databank van United Smart Cities vol oplossingen die over de hele wereld gebruikt zijn om steden slimmer te maken. Wij kunnen natuurlijk niet alle Smart City-ontwikkelingen in de rest van de wereld overzien. Dankzij deze samenwerking krijgen wij toegang tot deze kennis.”

Kari Aina Eik, binnen de Verenigde Naties secretaris-generaal van de Organization of International Economic Relations en verbonden aan het VN-initiatief United Smart Cities is eveneens enthousiast over de samenwerking: “Het is logischer om dit soort doelen na te streven in partnerships met andere initiatieven. BTG is in Nederland een goede afspiegeling van zowel gebruikers van technologie als de aanbieders ervan. Een voor ons zeer interessante business community die alle sectoren raakt. Ons grote doel is om steden te ondersteunen in slimmer worden. Dat doel bereiken we sneller door een samenwerking als deze.”

Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG: “Deze samenwerking opent deuren voor zowel United Smart Cities als BTG. Zij kunnen via BTG leren van Nederlandse Smart City-initiatieven, wij leren via United Smart Cities weer van wat er internationaal en in de Smart City Labs gebeurt.”

Een interessant aspect van de samenwerking is dat United Smart Cities Nederlandse steden kan beoordelen in hoeverre deze Smart is en welke delen nog ontwikkeld dienen te worden. Kari Aina Eik: “Daar ben ik erg enthousiast over: we hebben Smart Citiy-assessments gedaan in Dubai, Singapore en Rusland, maar nog niet in Nederland. Na zo’n evaluatie treden wij op als matchmaker en brengen we de steden in contact met Urban Experts, met andere steden en zorgen we voor financiële middelen. De samenwerking tussen BTG en United Smart Cities gaat zorgen dat de ontwikkeling van gemeenten in een stroomversnelling komt. En dat is het doel dat we samen nastreven.”

In 2030 moeten de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) bereikt zijn. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn door de Verenigde Naties opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Om dit te bereiken dienen steden Smart en duurzaam te worden. Kari Aina Eik van de VN: “Dat is slechts 12 jaar van nu. Steden kunnen dit niet op zichzelf; er is zoveel technologie, er zijn zoveel verschillende oplossingen. We moeten ze helpen, BTG en United Smart Cities.”
Olaf Müller: “BTG treedt hierbij op als katalysator, een enabler op grote schaal. Samen kunnen we echt impact maken.”

De eerste concrete gemeenschappelijke actie van BTG en United Smart Cities wordt een groot gezamenlijk event rond Smart Cities in het eerste kwartaal van 2019. Doel van dit event is om steden te inspireren en verder te helpen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.