Nederland wil digitale koploper van Europa worden

Het kabinet wil Nederland de digitale koploper van Europa maken. Om dit te bewerkstelligen moeten bedrijven, consumenten en overheden sneller en innovatiever inspelen op het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren. Dat meldt de Rijksoverheid op haar website.

De strategie ‘Nederland Digitaal’ is bekend gemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) die hiervoor als bewindspersonen het initiatief hebben genomen. Voor het eerst speelt het kabinet gezamenlijk in op de snelle digitalisering. Om de koploper van Europa te worden, heeft het kabinet 24 ambities opgesteld. Deze 24 ambities vindt u hier.

Deze ambities richten zich op de gehele Nederlandse bevolking, want aan Nederland Digitaal moet iedereen mee kunnen doen, laat de Rijksoverheid op hun website weten. Daarom richt de strategie zich op het vergroten van ICT-vaardigheden van alle scholieren én de beroepsbevolking, maar ook op bescherming van persoonsgegevens en veilige technologie. Tot slot is er ook aandacht voor een eerlijke concurrentie op online markten en wil het kabinet dat de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven op het gebied van toegankelijke en transparante informatie, voorzieningen en technieken.

“Nederland Digitaal gaat onze economie en maatschappij sterker maken”, zegt Staatssecretaris Keijzer (EZK). “Het bedrijfsleven heeft dankzij onze kennis en infrastructuur een goede uitgangspositie om kansen te verzilveren. Bijvoorbeeld in het MKB, waar online verkoop en omzet nu nog onder het EU-gemiddelde liggen. Met diverse programma’s ondersteunen we ondernemers gericht om door digitale technologieën te groeien. Voor het kabinet is het uitgangspunt dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Dat betekent meer inzet op veiligheid, privacybescherming, zelfbeschikking en digitale vaardigheden.”

Maar waarom is dit zo van belang? Staatssecretaris Raymond Knops (BZK): “Digitalisering biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Daarvoor moeten we als overheid durven te experimenteren en de luiken openzetten. Door binnen de overheid de ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en connecties aan te gaan met andere partijen zoals het bedrijfsleven komen we stap voor stap verder. We moeten niet bang zijn om fouten te maken. Dat hoort bij experimenteren en innoveren.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.