Onderzoek Citrix: Cloud als term sterft uit

Uit Citrix-onderzoek onder 500 Europese IT-decisionmakers blijkt dat de term cloud vanaf 2020 steeds minder gebruikt zal worden. Sterker nog: rond 2025 zou de term zomaar eens uit ons vocabulaire verdwenen kunnen zijn.

Voor veel professionals is werken met de cloud inmiddels al zo vanzelfsprekend, dat de term overbodig begint te raken. 42% van de ondervraagde Nederlandse IT-specialisten gelooft dat vanaf 2025 niet meer over de cloud gesproken wordt. 14% denkt zelfs dat we in 2020 al zover zijn.

Het onderzoek is opgezet om de acceptatie van de cloud en de toekomst van de cloud in het bedrijfsleven in kaart te brengen. Aan het onderzoek deden in totaal 500 IT-decisionmakers mee. Zij werken allemaal bij organisaties met minimaal 250 medewerkers. Tegelijkertijd is ook een onderzoek gehouden onder 500 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar, om na te gaan hoe de volgende generatie aankijkt tegen cloud-technologie. Het onderzoek leverde een momentopname op van de bestaande cloud-strategieën in Nederland en de mate waarin de term ‘cloud’ al aan het uitsterven is, nu het meer en meer een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de totale IT-infrastructuur.

2025: de cloud trekt op

Van de groep Nederlandse IT-besluitvormers die denkt dat de term ‘cloud’ in 2025 overbodig is geworden, denkt ruim de helft (55%) dat we vooral nog zullen praten over de functionaliteit die de cloud mogelijk maakt, in plaats van over de cloud zelf. 39% denkt dat werknemers het tegen die tijd alleen nog hebben over cloud-applicaties, zoals Salesforce, maar dat de vraag waar de data staat tegen die tijd geen gespreksonderwerp meer is.

Het uitsterven van de term ‘cloud’ komt ook terug in de opmerkingen van de nieuwe generatie werknemers die in 2021 de arbeidsmarkt zullen betreden. Drie van de tien (35%) Nederlandse kinderen tussen 12 en 15 jaar oud zegt geen idee te hebben wat de computerterm ‘cloud’ precies betekent – en van de overige groep heeft een derde niet meer dan een vaag begrip (spontaan veelgenoemd: “een computer in de lucht”). 93% gebruikt de term zelden tot nooit buiten de ICT-klassen op school. Toch speelt de cloud al wel een belangrijke rol in hun leven. 60% van de 12- tot 15-jarige kinderen in Nederland beseft dat hun foto’s en muziek in de cloud worden bewaard, terwijl 36% aangeeft dat ze de cloud gebruiken om data met vrienden te delen, zoals bijvoorbeeld foto’s, muziek of werkstukken voor school.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.