‘Omzet zakelijke telecommarkt daalt tot onder 600 miljoen euro in Q1’

Op de Nederlandse markt voor zakelijke telecomdiensten werd in het eerste kwartaal van 2018 een omzet gegenereerd van 594 miljoen euro. Dat betekende een daling van 7,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Dat blijkt uit Telecompapers kwartaalrapport over de zakelijke telecommarkt.

In het rapport van Telecompaper wordt gekeken naar mobiel/vast bellen, mobiel/vast breedband en data. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017 daalde de omzet met 46 miljoen euro, waarbij de omzet uit zakelijke breedbanddiensten als enige segment groeide.

De daling jaar op jaar komt volgens Telecompaper met name doordat mobiele telefonie, vaste telefonie en datanetwerken minder omzet genereren. Tegelijkertijd groeit de omzet van zakelijk vast breedband en is de omzet van mobiel breedband licht gedaald.

Operators in Nederland
KPN is veruit de marktleider in ons land met 48,6 procent van de totale zakelijke telecomomzet. Dit is inclusief subbrands zoals Yes Telecom en Telfort Zakelijk. Dat is hetzelfde als in Q1 2017, maar de onderliggende omzet daalde ondanks de overname van Solcon (Q2 2017) met 7,1 procent. VodafoneZiggo is met 27,6 procent (daling van 0,5 procent ten opzichte van Q1 2016) marktaandeel de nummer twee op de zakelijke markt.

Ook heeft de aangekondigde overname van Tele2 Nederland door T-Mobile op de zakelijke markt gevolgen voor marktaandelen. T-Mobile heeft 8,1 procent van de zakelijke telecomomzet in Q1 2018 - 0,7 procentpunten hoger dan in Q1 2017. Tele2’s marktaandeel daalde met 0,1 procentpunt naar 4,4 procent. Bij T-Mobile groeide de omzet met 2,1 procent vergeleken met Q1 2017, terwijl Tele2 een daling van meer dan 10 procent kreeg te verduren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.