Circulair inkopen: KPN streeft naar 100 procent in 2025

Onlangs tekenden 10 partijen voor 150 miljoen euro aan circulaire contracten. Onder hen KPN.  KPN wil in 2025 100 procent circulair zijn voor de eigen operatie.

KPN werkt aan circulair aan de hand van het ‘KPN Circulair Manifest’. KPN en zeven grote leveranciers, waaronder internationale fabrikanten van netwerkapparatuur en recyclingbedrijven, gaan samenwerken om te zorgen dat alle nieuwe KPN netwerk- en klantapparatuur langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen. Netwerk- en hardwarefabrikanten zoals ARRIS, Ericsson, Hewlett Packard Enterprise, Huawei en recycling- en  efurbishingspecialisten Drake & Farrell en Teleplan hebben allen het KPN Circulair Manifest ondertekend. Deze leveranciers komen overeen om samen te werken met KPN en in 2025 alleen nog circulair ontworpen hardware te produceren.

Het doel is om de apparatuur zo te ontwerpen dat in 2025 vrijwel 100 procent van alle onderdelen en grondstoffen kan worden hergebruikt of gerecycled. Daarnaast streeft KPN ernaar om dit jaar nog minimaal 8 partners toe te voegen aan deze werkwijze, waarmee een significant aandeel van de spend wordt afgedekt.

Sinds 2011 wordt alleen nog groene energie gekocht, geholpen door een gecentraliseerde inkoop. Vanaf 2015 werkt KPN klimaatneutraal voor wat betreft de eigen operatie. In 2025 moet de hele operatie circulair worden.

Circulair is de wereld waarin alles eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. Elk einde is een nieuw begin. Om naar die wereld te komen is inkopen een beslissend moment, het moment waar je het verschil kunt maken. Door circulair inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is, dat het weer uit elkaar gehaald kan worden, en dat het deel kan blijven van de keten. Veel partijen gingen je al voor. Gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen. Zo ook KPN.

'Zoek naar internationale verbinding. Samen kun je nieuwe standaarden bereiken. En juist internationaal hebben  die écht gewicht’, stelt Jeroen Cox, Senior Manager Energie & Milieu bij KPN.

Download hier de PDF met daarin de aanpak van KPN

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.