Eerste landelijke inzet bodycam voor veiliger openbaar vervoer in EU

 Voor het eerst in Europa zijn bodycams in het openbaar vervoer ingezet op landelijke schaal. De Nederlandse Spoorwegmaatschappij NS heeft haar 700 safety & servicemedewerkers uitgerust met Zepcam bodycams die ze bij onveilige situaties kunnen gebruiken om de veiligheid te vergoten en escalatie van geweld of agressie te voorkomen.

Videorecorders gedragen op het lichaam worden vooral gebruikt door de politie, ordehandhaving en hulpdiensten. Er is echter een grote vraag naar dit soort technologie uit andere sectoren, zoals het openbaar vervoer, om de veiligheid van werknemers en reizigers te vergroten. In Nederland bijvoorbeeld steeg het aantal reizigers dat in het openbaar vervoer te maken krijgt met een vervelend- of geweldsincident van 13,5 procent in 2016 naar 15,5 procent vorig jaar, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum CROW.

De NS benaderde het Nederlandse technologiebedrijf Zepcam om een bodycam oplossing te ontwikkelen voor zijn safety & servicemedewerkers. Zij houden treinstations in de gaten en benaderen mensen die bijvoorbeeld zwart rijden, zich agressief gedragen of op een andere manier problemen veroorzaken. Dankzij Zepcam kunnen ze situaties opnemen voor opsporing en vervolging. Zepcam heeft ruim 400 klanten in 45 landen, waaronder de politiekorpsen van Duitsland, Nederland, Zwitserland, Hong Kong en Singapore, en levert ook al mobiele video en bodycam oplossingen aan lokale vervoerders als Movia in Denemarken, SBB in Zwitserland, SNCF en Veolia in Frankrijk en Arriva in Groot-Brittannië. Bij de NS is het de eerste keer binnen de EU dat een openbaar vervoerder bodycams inzet op zo’n grote schaal.

Volgens Marjolein Maasland, Manager S&O Veiligheid & Service bij de NS, zijn de nieuwe camera’s makkelijk te dragen en te gebruiken. ,,Ik geloof dat de bodycam onze medewerkers kan helpen om escalerende situaties positief te beïnvloeden en mogelijk zelfs incidenten te voorkomen,” stelt ze.

CEO Bart van der Aa van Zepcam: ,,We zijn trots dat wij het safety & servicepersoneel van NS en hun reizigers kunnen helpen geweld te verminderen en escalatie te voorkomen. Een groeiend aantal organisaties ontdekt de voordelen van onze bodycam oplossingen bij het gebruik in bussen en metrotreinen en stations. Ons doel is om het openbaar vervoer in heel Europa veiliger te maken.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.