Bedrijven blijven kosten en complexiteit van cloudmigratie onderschatten

Bedrijven hebben grote ambities om met de cloud flexibeler te worden en de algehele bedrijfsuitgaven te verminderen. Echter verlengen de onrealistische kostenramingen en de onvoorziene complexiteit nog steeds de terugverdientijd van cloudmigraties. Slechts 28% van de bedrijven zegt dat cloud volledig is geïntegreerd in hun organisatie. Dat blijkt uit onderzoek. 

Het Forrester onderzoeksrapport Maintaining Momentum: Cloud Migration Learnings, in juni 2018 uitgevoerd in opdracht van Rackspace, schetst de voortdurende organisatorische focus op het verplaatsen van applicaties en data naar de cloud. 71% van de organisaties en IT-managers in de Verenigde Staten en Europa, inclusief Nederland, geeft aan dat ze nu meer dan twee jaar bezig zijn met de overstap naar de cloud. Voor 81% van de IT-managers  blijft het migreren van workloads naar een public of private cloud de komende twaalf maanden een hoge prioriteit.

Voorspellen van kosten
De helft van de organisaties en IT-managers benoemt aanzienlijke kostenbesparing als de belangrijkste drijfveer voor de overstap naar de cloud. Desondanks geeft 40% van de bedrijven aan dat de kosten van de migratie hoger uitvallen dan verwacht.

Het verschil tussen de begrootte en uiteindelijke kosten is het gevolg van het upgraden of vervangen van verouderde applicaties en systemen. Bij 60% van de respondenten vielen deze kosten hoger uit dan verwacht.

Complexiteit van uitvoering
Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven massaal een aantal technische en niet-technische interne belemmeringen onderschatten. Zo blijken tijdens het plannen en het uitvoeren kwesties rond databeheer, workload management in de cloud en strategie voor de transformatie de meest aangehaalde uitdagingen (40%, 34% en 31% respectievelijk).

Respondenten in de post-migratie fase benoemen als grootste uitdagingen een gebrek aan adequate opleiding voor gebruikers, culturele weerstand tegen cloudmigratie en ontoereikende change-managementprogramma’s (respectievelijk 44%, 37% en 36%).

Het waarmaken van de visie
Om migratie-uitdagingen te minimaliseren en de realisatie te versnellen, hebben bedrijven behoefte aan een duidelijke strategie die business en IT verbindt. Het gebrek aan een strategische visie wordt door 58% van de respondenten aangehaald als een probleem, in zowel de aanloop naar als tijdens de cloudmigratie.

Het zelfstandig moeten uitvoeren van de migratie vergroot ook de uitdaging. 78% van de bedrijven erkent de waarde van een servicepartner in ondersteuning tijdens de cloudmigratie. Op de vraag wat respondenten met hun huidige kennis anders zouden doen, zegt de helft een ervaren cloud-expert in te huren ter ondersteuning van de migratieprojecten. 41% geeft aan de noodzaak in te zien om de ondersteuningskracht van externe partijen te vergroten.

In een reactie op het onderzoeksrapport stelt Adam Evans, directeur Professional Services bij Rackspace: "Cloud is de motor van de digitale transformatie en een kritische factor voor innovatie, kostenreductie en het verbeteren van de klantervaring. Terwijl de meeste organisaties de cloudmigratie positief zijn begonnen, heeft naar mijn mening de meerderheid de grootte van de aanhoudende uitdaging onderschat."

Forrester voerde een online enquête uit onder 326 organisaties in de Verenigde Staten en Europa, inclusief Nederland, om te evalueren welke lessen zijn geleerd van cloudmigraties. Respondenten zijn werkzaam in zowel het bedrijfsleven als de IT en zijn tenminste managers of van een hoger niveau. Respondenten zijn gevraagd naar de grootste uitdagingen die ze ondervonden voor, tijdens en nadat ze hun workloads hadden gemigreerd naar cloud-omgevingen. Het onderzoek begon in februari 2018 en is afgerond in mei 2018.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.