Gartner: ‘Dit zijn de 5 opkomende technologische trends’

Gartner is ’s werelds grootste onderzoekbureau en geeft bedrijven onmisbare inzichten, advies en hulpmiddelen om hun strategie te verbeteren en aan te passen. In het onderzoek ‘Hype Cycle for Emerging Technologies, 2018’ komt het bureau met 35 must-watch technologieën. Daarnaast presenteert het vijf technologische trends die de grenzen tussen mens en machine zullen vervagen. Dit zijn de vijf trends.

AI-technologieën 
AI-technologieën zullen vrijwel overal zijn in de komende tien jaar. Hoewel deze technologieën early adopters in staat stellen zich aan nieuwe situaties aan te passen en problemen op te lossen die nog niet eerder zijn tegengekomen, zullen deze technologieën ook voor de massa beschikbaar worden.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: AI Platform as a Service (PaaS), kunstmatige algemene intelligentie, autonoom rijden (niveaus 4 en 5), autonome mobiele robots, conversational AI-platform, diepe neurale netten, vliegende autonome voertuigen, slimme robots, en virtuele assistenten.

Gedigitaliseerde ecosystemen
Opkomende technologieën vereisen een revolutie die de hoeveelheid benodigde gegevens, geavanceerde rekenkracht en alomtegenwoordigheid-enabling ecosystemen biedt. De verschuiving van gecompartimenteerde technische infrastructuur naar ecosysteem-enabling platforms legt de basis voor geheel nieuwe bedrijfsmodellen die de brug vormen tussen mens en technologie.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: blockchain, blockchain voor gegevensbeveiliging, Digital Twin, IoT Platform en kennisgrafieken.

Doe-het-zelf Biohacking
In het volgende decennium begint de mensheid aan zijn ‘transhuman’-tijdperk: biologie kan dan worden gehackt, afhankelijk van levensstijl, interesses en gezondheidsbehoeften. Biohacking valt in vier categorieën: technologische augmentatie, nutrigenomics, experimentele biologie en grinder biohacking. Er blijven echter vragen bestaan over hoe ver de samenleving bereid is om dit soort toepassingen te accepteren en welke ethische kwesties zij creëren.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: biochips, biotech, bekweekt of kunstweefsel, Brain-Computer Interface, Augmented Reality, Mixed Reality en Smart Fabrics.

Transparant meeslepende ervaringen
Technologie zal steeds meer mensgericht worden tot het punt waarop het transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen zal introduceren. Deze technologieën verlengen en zorgen voor slimmere woon-, werk- en andere ruimten die we tegenkomen.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: 4D Printing, Connected Home, Edge AI, Self-Healing System Technology, Silicium Anode-batterijen, Smart Dust, Smart Workspace en Volumetric Displays.

Alomtegenwoordige infrastructuur
Infrastructuur staat de doelen van een organisatie niet meer in de weg. De komst en massale populariteit van cloudcomputing en de vele variaties hebben een altijd beschikbare, beschikbare en onbeperkte infrastructuur-compute-omgeving mogelijk gemaakt.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: 5G, Carbon Nanotube, Deep Neural Network ASICs, Neuromorphic Hardware en Quantum Computing.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.