The Ocean Cleanup: grootste schoonmaak ter wereld van start

Na jaren van voorbereiding was het dit weekend dan eindelijk zover: het project The Ocean Cleanup is van start gegaan. Een 600 meter lange buis in de vorm van een U gaat onze oceanen plasticvrij maken. Het enorme gevaarte vertrok zaterdagavond vanuit San Francisco richting de Grote Oceaan. Bestemming: de Great Pacific Garbage Patch, ofwel een enorme drijvende vuilnisbelt ter grootte van Frankrijk tussen Californië en Hawaï.

Het systeem is zes jaar geleden bedacht en ontwikkeld door de Nederlandse vwo-scholier Boyan Slat voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Hij komt op het idee tijdens een vakantie in Griekenland, waar hij tijdens het duiken in de Middellandse Zee continu plastic zakjes tegenkomt. Het prototype dat hij dan ontwikkelt, heet System 001; een 600 meter lange arm, die in de vorm van een C zelfstandig over zee drijft.

Doeken onder buizen

Nu, acht jaar verder, is het systeem klaar om te doen waarvoor het is ontwikkeld: de berg plastic afval in de Stille Oceaan verkleinen. Door de stroming wordt het plastic in de richting van de enorme installatie gedreven. Omdat het systeem iets sneller beweegt dan plastic, doet het dienst als een gigantische Pac-Man, zo staat op de website van The Ocean Cleanup.

Zonnepanelen geven energie aan waarschuwingslichten, sensoren, camera's en satellietantennes. Die geven constant informatie over de locatie van de drijver en of hij vol zit met plastic of niet. De lampen zorgen ervoor dat schepen het gevaarte kunnen zien. Doeken onder de buizen moeten voorkomen dat het plastic onder de buizen door kan. Dieren die in zee leven kunnen gewoon onder de doeken door zwemmen.

Vrachtschip haalt plastic op

Het afval dat in zee terechtkomt wordt door de stroming van zogeheten 'gyres' meegevoerd naar een centraal punt. Die gyres zijn enorme stromingen met een doorsnede van duizenden kilometers, waarvan er wereldwijd vijf zijn. In de Atlantische Oceaan en Stille Oceaan (ook wel de Grote Oceaan genoemd) bevinden zich twee gyres. De laatste grote stroming is in de Indische Oceaan. Het door de installatie verzamelde plastic wordt na zo'n zes weken opgehaald door een vrachtschip. Dit schip brengt het afval naar wal, waar het wordt gerecycled tot duurzame producten.

Nieuwe installaties

Verwacht wordt dat er aan het einde van dit jaar al iets over de status van de grootste schoonmaak ter wereld te zeggen valt. Dit hangt echter ook af van weersomstandigheden en andere factoren. Ondertussen wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe installaties. Het is de bedoeling dat er in 2020 zestig installaties op zee drijven om plastic op te ruimen. In 2040 moet 90 procent van het afval dat nu in de oceaan ligt en wat er in die tijd nog bijkomt, opgeruimd zijn.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.